Is de volledig geautomatiseerde fabriek de toekomst?

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Bij Gate2 in Rijen komen de nieuwste technologieën samen in de fabriek van de toekomst: de Cyber Physical Factory (CPF). De overheid, ondernemers en studenten van Avans Academie Engineering & ICT kunnen hier gezamenlijk volop experimenteren.

Is de volledig geautomatiseerde fabriek de toekomst?
Foto: Midpoint Brabant

‘De CPF is een fysieke en digitale fabriek met diverse processen zoals aanvoer, productie, assemblage en afvoer’, vertelt Ricardo Abdoel. De voormalig directeur van de Academie voor Engineering en ICT, is nu kwartiermaker Artificial Intelligence voor Avans Hogeschool. ‘Het is een simulatie van een praktijksituatie en alle onderdelen waar een bedrijf mee dealt, zijn aanwezig. Doordat de fabriek volledig geautomatiseerd is draait deze 24/7 en is hij op afstand te besturen en monitoren.’ Een operator of manager uit het werkveld kan op afstand inloggen om informatie op te halen over productie maar ook over de staat van de machine.

Deze voor Nederland unieke productietestlijn is uitgerust met de laatste kunstmatige intelligentietechnieken, zoals robotica, sensoriek, PLC’s, augmented en virtual reality, digital twin, Internet of Things en 5G. Studenten en werknemers gaan hier trainingen en opleidingen volgen. Ondernemingen testen er hun producten en processen voordat ze de markt op gaan.

Modulair

Bijzonder aan de CPF is volgens Abdoel ook de mogelijkheid om flexibel in te spelen bij diverse productievraagstukken. De componenten van de CPF zijn om te bouwen zodat er meerdere producten met de zelfde machineonderdelen geproduceerd kunnen worden. Hierdoor is men in staat om kleine volumes te produceren en snel over te schakelen naar een nieuw product.

De modulaire opbouw van de CPF nodigt ook uit om eigen componenten te bedenken, te ontwerpen en te produceren, die als het ware aan de CPF geklikt kunnen worden. Voor studenten een mooie creatieve uitdaging.  De machines communiceren onderling met elkaar via internet (Internet of Things, of IoT) en later ook op basis van 5G. Abdoel: ‘We kunnen kunstmatige intelligentie inbrengen in het machinepark waardoor de machines zelflerend worden. De rijkheid aan data is te gebruiken voor productie en of voorspellend machine-onderhoud. Je kunt alles meten wat je wilt weten.’

Andere manier van leren

‘Doorgaans werken de studenten namelijk met relatief traditionele machines en systemen wat in de basisjaren van de opleiding prima voldoet. De technologische ontwikkeling gaat hard en de arbeidsmarkt ontwikkelt zich in rap tempo. Om arbeidsrelevant op te leiden is het noodzakelijk om studenten op te leiden met de laatste stand van technologie zodat de  aansluiting met de praktijk voor wat betreft kennis, kunde en vaardigheden naadloos is. Als je als onderwijsorganisatie in co-creatie met bedrijven uit het werkveld en de overheid zo’n technologiecampus kan faciliteren, dan heeft iedereen daar voordeel bij.’

In een techhub leer je op een andere manier. ‘Centraal staat een real life casus of project van een bedrijf. Je gaat eerst aan de slag met desbetreffend project, De kennis, ervaring en resultaten die je opdoet via learning by doing vertaal je naar onderwijsmateriaal. Het onderwijs is dan veel meer vraaggestuurd en minder aanbodgericht. Zo werk je bijvoorbeeld aan projecten op het gebied van proces optimalisatie, robotica en virtual reality. Dus studenten gaan niet eerst de theorie leren, maar werken aan real-life projecten en krijgen waar nodig kennis en kunde just in time aangeboden door docenten maar ook door onze werkveldpartners. Dat is een grote omslag.’

Is de volledig geautomatiseerde fabriek de toekomst?
Schematische weergave van de Cyber Physical Factory (Foto: Midpoint Brabant)

Samenwerking

Het initiatief om de CPF naar ons land te halen komt van Gate2 en Midpoint Brabant, de economische ontwikkelorganisatie van ondernemingen, onderwijs en overheden in Midden-Brabant. In dit traject werken zij nauw samen met onder meer de Duitse producent Festo, Avans Hogeschool, ROC Tilburg, Curio West-Brabant, Ericsson, Hoppenbrouwers Techniek, Fujifilm, Rabobank, SBHO en de negen gemeenten van regio Hart van Brabant. Ook andere onderwijsinstellingen en innovatieve mkb-bedrijven kunnen deelnemen. De CPF sluit aan bij de ambitie van Brabant om tot de internationale top van de high tech maakindustrie te blijven horen.

Pierre van Kleef, directeur Gate2 en programmamanager Midpoint Brabant Smart Industry: ‘In deze regio zit veel maakindustrie. Voor het mkb is het niet altijd mogelijk om te investeren in dit soort nieuwe productietechnieken. Binnen de CPF brengen we bedrijven en onderwijs bij elkaar om de benodigde kennis te ontwikkelen en productontwikkeling te onderzoeken. Hier kun je fysiek ervaren of bijvoorbeeld robotisering in het proces zorgt voor een versnelling of verbetering van de productie. Binnen de eigen fabriek is dat niet altijd mogelijk. Je kunt niet even een productieproces stilleggen, alles ombouwen om een experiment te testen en dan weer alles aanpassen. Hier kan dat wel.’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Heel interessante ontwikkeling. De rest van de wereld zal er met belangstilling en afstandelijk naar kijken. Zo was het in ieder geval in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. De arbeidsmarkt blijft trouwens de arbeidsmarkt. Vraag en aanbod kunnen veranderen, kunnen snel veranderen, maar het zal altijd een deelmarkt van de arbeidsmarkt zijn. Het kan een dominant deel zijn en als het al het andere automatiseert zal het een krimpend deel zijn. Reden te meer om te zorgen dat je erbij bent. Maar weet wel dat het altijd een kleine groep is die met dergelijke projecten bezig is, kan zijn. Weet ook dat het benodigde geld bepaalt wie wat doet.