Lichte groei industriële productie

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 0,6 procent hoger dan in januari 2020. De groei is iets groter dan in december, toen de productie 0,2 procent hoger lag dan een jaar eerder.

Lichte groei industriële productie

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in januari meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. De machine-industrie realiseerde de hoogste groei, maar voor de reparatie en installatie van machines daarentegen gold een sterke krimp. 

Lichte groei industriële productie
Foto: CBS

Productie herstelt verder

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van december 2020 op januari 2021 steeg de productie met 2,4 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Vervolgens was de trend dalend. In mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna trok de productie weer aan en lag in januari 2021 weer ongeveer op het niveau van voor de coronacrisis. 

Producentenvertrouwen iets omlaag in februari

In februari 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie iets verslechterd. Dat komt doordat de ondernemers minder positief waren over de toekomstige productie en de voorraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *