UWV: Kansrijk beroep? Kies voor techniek

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De huidige crisis heeft de arbeidsmarkt behoorlijk op zijn kop gezet. Beroepen die in het begin van 2020 nog kansrijk waren, zijn dat nu niet meer. Met de publicatie van het overzicht ‘kansrijke beroepen’ laat UWV zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. 

UWV: Kansrijk beroep? Kies voor techniek

In totaal gaat het om 182 kansrijke beroepen, de meeste beroepen hiervan zijn technische beroepen. Door de energietransitie en de klimaatmaatregelen die erbij horen, is de installatietechniek bij uitstek een kansrijke richting. Er zijn kansen op verschillende niveaus (middelbaar en hoger).

De energietransitie biedt veel kansen en ruimte voor om- en bijscholing. Zo zal de vraag naar bijvoorbeeld monteurs zonnepanelen alleen maar toenemen. Ook monteurs CV/ warmtepompen en monteurs meet- en regeltechniek zijn veelgevraagde beroepen. De duurzame energiebronnen vragen ook om aanpassingen van het elektriciteitsnet en dus om monteurs elektriciteitsnetten.

Niet alleen uitvoerende technici zijn nodig, ook calculators, werkvoorbereiders en ontwerpers/projectleiders installatietechniek. Andere klimaatberoepen met kansen zijn isoleerders en energieprestatieadviseurs in de bouw.

UWV: Kansrijk beroep? Kies voor techniek
Foto: Werk.nl

Er is dus nog steeds vraag naar personeel in de installatiebranche. In veel van deze beroepen is nog steeds sprake van personeelstekorten: de arbeidsmarkt is krap tot zeer krap. In de afbeelding hierboven is dat duidelijk terug te zien. Dit betekent dat er zeer goede kansen op werk zijn. Nu en in de komende jaren.

De complete lijst met kansrijke beroepen is hier in te zien. Zo blijkt dat ook plaatwerkers, CNC-verspaners, lassers en machinemonteurs goede kansen op een baan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *