In het eerste kwartaal van 2021 is de orderontvangst in de Duitse gereedschapsmachine-industrie met 26 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. De orders op de binnenlandse markt stegen met tien procent. De buitenlandse orders lagen 35 procent hoger dan het jaar ervoor.
‘De sector voelt al enkele maanden dat de stemming onder de klanten aan het opklaren is. Dit komt nu eindelijk tot uiting in de cijfers’, aldus Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de branchevereniging VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) over de resultaten. De lage beginwaarden in het eerste kwartaal van 2020 waren echter ook de reden voor de hoge groei, aangezien de vraag vanaf maart 2020 sterk daalde als gevolg van corona. De vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 geeft daarom een realistischer beeld. Hier liggen de inkomende orders nog steeds 14 procent onder het niveau van dat moment in het algemeen en ook slechts één procent erboven in het buitenland. ‘We hebben dus nog een lange weg te gaan voordat we weer een goed niveau bereiken’, vat Schäfer samen.
De opwaartse trend in buitenlandse orders in het lopende jaar is voornamelijk toe te schrijven aan de landen buiten de eurozone. China, de locomotief van de wereldeconomie, stimuleert hier de vraag en wordt gesteund door het nieuwe baken van hoop, de VS. Het herstel vindt echter plaats op een bredere basis, aangezien ook Europa heropleeft. Veel sectoren hebben nog veel in te halen. Het positieve beeld wordt gecompleteerd door een stijgende bezettingsgraad, die is gestegen van een dieptepunt van 67 procent afgelopen zomer tot 79 procent nu.
De werkgelegenheid, een achterblijvende indicator van de economische ontwikkeling, daalt. In februari had de sector ongeveer zeven procent minder mensen in dienst dan een jaar eerder. Dat zijn 66.800 vrouwen en mannen. ‘In vergelijking met de daling van de productie en de orders is dit een zeer matig resultaat. Hieruit blijkt hoe belangrijk het voor bedrijven is om hun goed opgeleide personeel te behouden. Hier heeft de korte-termijnregel ons veel geholpen’, zegt Schäfer.
Toch hebben bedrijven het op andere gebieden moeilijk. Knelpunten in de bevoorrading belemmeren de productie. In een recente corona-enquête verklaarde bijna de helft van de ondervraagde fabrikanten van werktuigmachines ernstige problemen te hebben met de levering van elektronische componenten, met name besturingssystemen. Zesenveertig procent ondervindt moeilijkheden met staal- en metaalproducten. ‘Er wordt nu al gevreesd dat bestellingen niet op tijd kunnen worden verwerkt omdat de bevoorradingsketen ernstig is verstoord’, meldt Schäfer.
De VDW verwacht dat de productie in het lopende jaar met zes procent zal toenemen. Het volume van 12,9 miljard euro ligt dan boven dat van de financiële crisis van 2009/2010, maar nog ver onder de recordjaren 2018 en 2019.