Smart Welding Factory één van de drie nieuwe Fieldlabs

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De stuurgroep Smart Industry heeft besloten drie consortia het predicaat Smart Industry Fieldlab toe te kennen. Dit zijn de Fieldlabs Smart Welding Factory in Enschede, de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht en de 3D-makerszone in Haarlem. Daarnaast heeft een aantal voorstellens de status van aspirant Fieldlab verkregen.

In de uitvoering van de Actieagenda Smart Industry is een belangrijke plaats ingeruimd voor Smart Industry Fieldlabs. Dit zijn proeftuinen waarin bedrijven en kennisinstellingen samen werken om Smart Industry oplossingen uit te ontwikkelen, te testen in de praktijk en mogelijkheden te bieden aan bijscholing. Bij de start van de agenda zijn 10 Fieldlabs benoemd. Deze zijn inmiddels in uitvoering.

Tijdens het Jaarevent op 4 februari van dit jaar heeft de stuurgroep Smart Industry een oproep gedaan om met nieuwe voorstellen voor Fieldlab te komen. Een kleine 20 partijen hebben zich tot nu toe gemeld.

Fieldlabs

Het Fieldlab Smart Welding Factory heeft betrekking op het geautomatiseerd lassen van producten en bestaat uit een consortium van bedrijven en kennisinstellingen uit met name het oosten van het land. De Duurzaamheidsfabriek Dordrecht is een bestaande samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. De Duurzaamheidsfabriek heeft met het project TIMA (Toegepaste Innovaties voor de Maritieme Industrie) de Fieldlabstatus verkregen. De 3D-Makerszone is een expertisecentrum voor industrieel 3D-printen en is gevestigd in Haarlem. Deze drie Fieldlabs hebben al financiering verkregen en zijn operationeel.

Aspirant Fieldlabs

Naast deze toekenning heeft de stuurgroep een viertal voorstellen de aspirant Fieldlab status toegekend. Dit betekent dat deze voorstellen inhoudelijk kansrijk zijn, maar nog niet operationeel zijn omdat bv. de financiering nog niet rond is. Dit betreft het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw, CAMINO (Condition bAsed Maintenance of Infrastructure NetwOrks) een spin-off van Campione, Utrecht3DMedical, Fieldlab Composieten Onderhoud en Reparatie en het Robot fieldlab bij AWL in Harderwijk. Eerder verkreeg het Fieldlab Additive Manufacturing in Rotterdam de aspirant Fieldlab status. En is de landmacht bezig met het formeren van een Smart Base fieldlab.

Namens de stuurgroep laat Ineke Dezentjé Hamming weten: ‘Met de nieuwe Fieldlabvoorstellen wordt een flinke impuls aan de uitrol van Smart Industry in Nederland gegeven. Zowel geografisch als sectoraal zien we een mooie mix aan voorstellen met veel potentie.’

Fieldlab Starten

Het is nog steeds mogelijk om voorstellen voor Fieldlabs in te dienen. Zie de website www.smartindustry.nl/fieldlabs