De Europese Unie heeft dan eindelijk vorige week besloten om anti-dumpingtarieven te leggen op de import van koudgewalst staal uit China en Rusland. De extra invoerrechten variëren van 19,7 tot 22,1 procent voor Chinese staalbedrijven en van 18,7 tot 36,1 procent voor de Russische producenten.
Dat is meer dan de EU in februari voorlopig had voorgesteld . Het voorstel toen was om een extra belasting te heffen tussen de 13,8 tot 26,2 procent. De importtarieven worden met terugwerkende kracht geheven vanaf december 2015.
Volgens de Wall Street Journal van 4 augustus heeft de Verenigde Staten ook voorlopige invoerrechten opgelegd op de invoer van koudgewalst staal uit zeven landen, waaronder China, maar wel tegen veel hogere tarieven. Zo bedroeg de extra invoerbelasting voor Chinese staalproducenten maar liefst 265,79 procent.
Betonstaal
De verwachte tarieven komt een dag nadat de EU anti-dumpingtarieven heeft gelegd op zogeheten betonstaal. De extra opslag geldt alleen voor Chinese staalproducenten die extra invoerrechten krijgen opgelegd op hun export van betonstaal naar de EU. De extra belasting varieert per producent van 18, 4 tot 22,5 procent. Europese fabrikanten klagen al jaren over de dumppraktijken van onder andere Chinese en Russische staalproducenten. Op dit moment heeft de EU 37 antidumpingmaatregelen en antisubsidiemaatregelen uitgevaardigd aan de mondiale staalsector, waarvan 15 betrekking hebben op China.
China, ‘s werelds grootste staalproducent, heeft zijn uitvoer naar de EU in de afgelopen twee jaar verdubbeld, terwijl de vraag daalde onder het niveau van voor de financiële crisis van 2008. De EU-prijzen van staal zijn in de afgelopen twee jaar met ongeveer 40 procent gedaald.
Rusland
Rusland verzet zich tegen de extra toeslag, aldus minister van Economie Alexei Ulyukayev in de Wall Street Journal. ‘Wij denken dat de procedure van het anti-dumping onderzoek niet goed is uitgevoerd, waardoor de Russische exporteurs onterecht worden getroffen, zou Ulyukayev hebben gezegd tegen Russische persbureaus, aldus WSJ. De Russische minister wil de kwestie voorleggen aan de WTO. Volgens de WTO-regels, kan de EU extra invoerrechten opleggen voor producten uit landen buiten de unie indien een onderzoek aantoont dat deze producten op de EU tegen prijzen onder de marktwaarde worden gedumpt en zo schade toebrengen aan de Europese industrie. ‘Staalwerkers zijn hoogopgeleide specialisten en ze verdienen onze onvoorwaardelijke steun’, zei Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker eerder dit jaar.
Mededeling EU over koudgewalst staal – 29 juli
Mededeling EU over betonstaal – 28 juli