Sjoemelstaal verwerkt in Belgische kerncentrale Tihange bij Luik

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

In de Belgische kerncentrale Tihange bij Luik zijn vijf stalen onderdelen verwerkt waarmee is gerommeld. De Franse producent Creusot verhitte de smeedstukken op een te lage temperatuur en behandelde die een tweede keer zonder dat in de documentatie te vermelden.

Dat meldt de Belgische nucleaire toezichthouder FANC in het AD. De waakhond vindt de administratieve ‘onregelmatigheid’ niet acceptabel, maar concludeert na onderzoek met exploitant Engie/Electrabel dat de veiligheid niet in gevaar is gekomen.

Bezorgdheid

Het ‘sjoemelstaal’ werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw verwerkt in de reactorkuip van Tihange 2, ook wel bekend als de ‘scheurtjescentrale’ vanwege onregelmatigheden in het reactorvat. Tihange, maar ook de kerncentrale in Doel nabij Antwerpen, is herhaaldelijk stilgelegd en wekt bezorgdheid in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg. Volgens Creusots moedermaatschappij Areva is bij vierhonderd componenten voor centrales in Frankrijk en daarbuiten iets verkeerd gegaan bij de kwaliteitscontrole. 

Open tot uiterlijk 2025

De Franse toezichthouder voor nucleaire veiligheid ASN gaf op 16 juni een laatste overzicht van de stand van zaken. Overigens wordt de reactor Tihange 1, die in april werd uitgezet voor onderhoud, komende nacht opnieuw opgestart. Dat is enkele dagen later dan gepland, vanwege ‘het afronden van de laatste instellingen’. Het onderhoud is nodig omdat België heeft besloten zijn twee kerncentrales tien jaar langer dan gepland open te houden, tot uiterlijk 2025.

Jodiumtabletten

Duitsland en Nederland zijn al langer ongerust over de centrale. Eerder deze maand sloeg de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen miljoenen jodiumtabletten in, uit angst voor een kernramp in de Belgische centrale (net over de grens). De tabletten bieden enige bescherming tegen radioactief jodium, dat bij een ongeval in een kerncentrale kan vrijkomen.