Tijdens bijeenkomsten binnen het brede speelveld in de maakindustrie, waar we als redactie bij aanwezig zijn, wordt met regelmaat het tekort aan vakmensen aangestipt. Een goede aanwas van werknemers in de maakindustrie is heel vaak lastig in te vullen door de ondernemers. En door simpelweg te robotiseren, biedt onvoldoende soelaas. Maar het is geen probleem van de laatste jaren.
Nee het is een probleem dat al tientallen jaren speelt. Mijn oudste dochter is nu 35 jaar en tijdens haar basisschoolperiode werd er in haar klas, groep zeven, al een techniekles, of techniekdag, georganiseerd om de jeugd te interesseren voor techniek. Ze was toen 12 jaar. Dat is dus maar liefst 23 jaar geleden. Mijn dochter heeft er weinig van meegekregen, ze heeft nu een baan in de zorg.
Het geeft maar aan dat er al decennia lang wordt ‘gewerkt’ aan het enthousiasmeren van de jeugd voor techniek, de maakindustrie en technische wetenschap. Er zijn legio initiatieven ontplooid en bedacht. En er zullen zeker ook nog vele worden gelanceerd. Deze zullen ieder op zijn eigen wijze, iets bijdragen aan de tekorten.
Ook MYbusinessmedia, uitgever van onder andere Vraag&Aanbod, wil de jeugd stimuleren en bewust maken van de fantastische banen in de maakindustrie. Dat doen we met T-Skills, een uitgave vol met fraaie voorbeelden van uitdagende functies. Neem maar eens een kijkje op de website www.tskills.nl. Ook staan hier stageplaatsen en vacatures op.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod
Ja, niets nieuws onder de zon. Waarom lukt het technische bedrijven dan toch zo goed om voor veel mensen niet aantrekkelijk te zijn? Lijkt me een goede vraag om te achterhalen waarom er zo’n tekort aan technische mensen is.