Wat ik me wel eens af vraag is hoe de dames en heren ondernemers het financiële ‘gebeuren’ in de onderneming in de gaten houden. Uiteraard zijn er de dagelijkse of wekelijkse opdrachten die moeten worden uitgevoerd en waarvan de kosten en opbrengsten wel bekend zijn.
Maar stel dat het er financieel allemaal niet meer zo goed uitziet. Hoe signaleer je dit nu in een vroegtijdig stadium. Hoe alert moet je hier als ondernemer op zijn? Je kunt natuurlijk niet continu op de schoot van de boekhouder, als je die al hebt, gaan zitten. Tijdens TIV hebben we de quickscan aangeboden aan ondernemers. En gezien het aantal deelnemers, is er wel behoefte aan het even snel peilen van de gezondheid van de onderneming.
En zeker na een periode van enkele jaren economische teloorgang, zijn de ondernemers nieuwsgierig hoe het bedrijf er voor staat. Want veel bedrijven hebben toch een behoorlijke veer moeten laten en zijn nu weer aan het bouwen.
Even de thermometer erin, kort en krachtig, snel en doeltreffend. Mocht u overigens niet in de gelegenheid zijn geweest deze scan te doen, hij staat nog online op onze website www.vraagenaanbod.nl/pkmquickscan. Even doen zou ik zeggen, maak die tien, vijftien minuten tijd vrij en kijk naar de score voor uw bedrijf. Mocht de uitslag aanleiding zijn tot een diepgaander onderzoek of analyse, kunt u terecht bij de adviseurs van PKM, www.pkm.nl.
Wist u trouwens dat PKM is opgericht in 1953 en dat dit toentertijd is gefinancierd uit de wederopbouwpot na de Tweede Wereldoorlog (Marshall-hulp). De Nederlandse maakindustrie moest hiermee een financiële injectie krijgen en inmiddels hebben vele honderden bedrijven de weg naar PKM gevonden. In het verleden opererend onder de naam Productiviteitscentrum Klein metaal, nu staat de afkorting voor Productiviteit, Kwaliteit en Management in de metaal. Nog steeds actief voor de metaalbedrijven dus. En dat blijven ze doen.
Rolf Elling, hoofdredacteur
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
www.linkedin.com/in/rolfelling
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod