De maakindustrie wordt jaar na jaar competitiever. Dat betekent dat productiebedrijven voortdurend productieprocessen moeten verbeteren om bij te blijven. Met name de verschuiving naar een high-mix/low-volume strategie geeft fabrikanten de flexibiliteit om snel te kunnen reageren op de behoeften van de klant. Om met een high-mix/low-volume strategie korte levertijden te garanderen, moeten bedrijven beginnen met het verzamelen van de productiedata om inzicht te krijgen in het hele proces.
Diverse exposanten van De Nederlandse Metaal Dagen presenteren van 15 t/m 17 september oplossingen om die productiedata te verzamelen en inzichtelijk te maken.
Hoewel verschillende maakbedrijven verschillende behoeften hebben, blijft één ding constant: om de uitdagingen het hoofd te bieden, moeten bedrijven beginnen met het verzamelen van data die nodig is om de prestaties van de fabriek te leren begrijpen. Dit begint meestal met het meten van de Overall Equipment Effectiveness (OEE). OEE, de standaard voor het meten van de productiviteit, is afhankelijk van drie variabelen, namelijk machinebeschikbaarheid, productiesnelheid en kwaliteit van het eindproduct.
Met deze drie variabelen kan het percentage van de productieve productietijd worden bepaald. Ondanks dat het slechts om drie variabelen gaat, is het in de praktijk vaak moeilijk om alle gegevens die nodig zijn voor een nauwkeurige evaluatie handmatig te verzamelen. Daar komt het integreren van machinebewakingstechnologie van pas. In veel gevallen is machinebewaking niet alleen een perfecte oplossing om de OEE te bepalen, maar kan het op zichzelf al aanzienlijke productiviteitsverbeteringen opleveren.
Kant-en-klare monitoringoplossingen
Gegevens die worden verzameld door machinebewakingssystemen kunnen gebruikt worden voor het realiseren van efficiëntere productieprocessen. Zo kan een real-time analyse direct een antwoord geven op de efficiëntie van het bewerkingsproces. Aan de hand van die gegevens kan er sneller besloten om het proces anders in te richten of om bijvoorbeeld nieuwe software of automatiseringsoplossingen te implementeren. ‘Veel maakbedrijven zijn nog niet bezig om het hele proces digitaal tot in de puntjes in kaart te brengen. Dat komt omdat er vaak nog teveel onduidelijkheid is over de benodigde IoT-oplossingen. Tijdens De Nederlandse Metaal Dagen kunnen bezoekers meer inzicht en informatie verzamelen over deze trend. Het hoeft in principe niet ingewikkeld te zijn. Diverse leveranciers kunnen bijvoorbeeld al kant-en-klare monitoringoplossingen aanbieden’, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van De Nederlandse Metaal Dagen.
Machinebewaking gaat verder
Een uitgebreid monitoringsysteem omvat alles, van een edge-computingsysteem voor snelle analyses tot een universele programmeertaal waarmee bedrijven ook oudere apparatuur op het netwerk kunnen aansluiten. Dashboards en tablets kunnen in de fabriek real-time feedback weergeven, terwijl analytische softwareprogramma’s het eenvoudig maken om OEE en de prestaties van machines en operators te volgen. Machinebewaking gaat natuurlijk veel verder dan prestatie-evaluatie. Het is ook mogelijk om productiemachines en -apparatuur te beheren met real-time status- en conditie-updates. Voorspellende meldingen of op regels gebaseerde waarschuwingen maken het mogelijk om problemen op afstand te diagnosticeren, terwijl het volgen van preventief onderhoud het eenvoudig maakt om het machinepark in optimale conditie te houden. En door langdurige monitoring kunnen bedrijven in de loop van de tijd exact bepalen en begrijpen waar knelpunten in het proces ontstaan, zodat ze snel en soms zelfs voordat ze ontstaan opgelost kunnen worden.