Cao-onderhandelingen Metaalbewerkingsbedrijf vastgelopen en opgeschort

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Na vier onderhandelingsrondes die hadden moeten leiden tot een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek), hebben vakbonden het cao-overleg voor onbepaalde tijd opgeschort.

Cao-onderhandelingen Metaalbewerkingsbedrijf vastgelopen en opgeschort
Foto: Volvo Cars

Vakbonden willen de inbreng van werkgevers voorleggen aan de eigen achterban. Werkgevers verenigd in de FWT en vakbonden zijn zonder concreet resultaat te boeken uit elkaar gegaan.

‘Het is teleurstellend dat vakbonden nu niet verder met ons in gesprek willen blijven’, omschrijft Ron Follon, werkgeversonderhandelaar FWT, het gevoel dat na afloop van de onderhandelingen bij werkgevers heerste.

‘In nagenoeg alle onderdelen sturen ze aan op verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden. Terwijl de sector juist aantrekkelijker moet worden’, stelt Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen. Die aantrekkingskracht is van groot belang nu de personeelstekorten in de branche oplopen. Er heerst nu al een tekort aan gekwalificeerd personeel in veel branches binnen de Metaal en Techniek. Loodgieters, installateurs, metaalbewerkers, en niet in de laatste plaats werknemers in de isolatiebedrijven zullen in de komende jaren ernstig nodig zijn. Dit mede vanwege de hoge nood in de woningbouw en de strikte opdrachten in klimaatbeheersing. 

‘Werkgevers hebben de afgelopen onderhandelingsrondes aangegeven dat, ondanks dat in hun ogen de huidige cao af is, de bereidheid er is om door te praten over het invoeren van een Regeling Vervroegd Uittreden (RVU-regeling). Onder meer in combinatie met het aanpassen van het generatiepact en het opschuiven van de leeftijd van de seniorendagen naar 60 jaar. Ondanks dat de onderhandelingen nu zijn opgeschort, zien we nog steeds perspectief’, zegt Follon.

Zijlstra geeft aan dat de vakbonden zelf concrete en constructieve voorstellen hebben gedaan voor een moderne en aantrekkelijke bedrijfstak. ‘Goede balans tussen privé en werk, duurzaam inzetbaar blijven én een reële loonontwikkeling in lijn met de groei in de sector’, verduidelijkt Bernard Zijlstra. Van werkgeverszijde kwam er, ook na vier keer onderhandelen, nog steeds geen loonbod.

Omdat het laatste onderhandelingsstandpunt van de werkgevers nog geen eindbod is stellen de vakbonden nu nog geen ultimatum. Maar duidelijk is wel dat er acties zullen volgen wanneer er geen beter bod volgt.

Wanneer de werkgevers en vakbonden weer aanschuiven voor nieuwe onderhandelingen is op dit moment nog onduidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *