Vakbonden kondigen acties aan na verstrijken cao-ultimatum

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het ultimatum dat vakbonden gaven aan de werkgevers binnen de cao Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek) is verstreken om 13.00 uur op 28 oktober 2021. Nu werkgevers geen gebruik maakten van deze ‘laatste kans’ kondigen de vakbonden acties aan.

Vakbonden kondigen acties aan na verstrijken cao-ultimatum

‘Het was de laatste kans die we de ‘kleinmetaalbazen’ nog wilden bieden om langs reguliere weg een nieuwe cao te bereiken voor dik 300.000 werknemers’, vertelt Bernard Zijlstra, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

Dat die reguliere weg in de sectoren van metaalbewerkende bedrijven, installatiebedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebouwers maar ook de goud- en zilversmeden vrijwel altijd ook een actietraject inhoudt lijkt haast een gegeven. Zijlstra: ‘Maar het is erg onnodig. Door de bank genomen draait de sector erg goed, met alle opdrachten die in het korte verschiet liggen. Als CNV Vakmensen stellen we ook helemaal geen onredelijke eisen voor die nieuwe cao. Maar nu de onderhandelingen tot niets leidden zijn we wel terug bij onze oorspronkelijke eisen voor die cao.’

Vakbond FNV roept de leden al op tot staken in een pamflet, waarin een overzicht wordt gegeven van de verschillen in het voorstel van de vakbond en van de werkgevers. Zo is er onder andere onenigheid over loonsverhogingen (5% vs 1,4%), werktijden en verlofmogelijkheden.

Volgens Zijlstra zal CNV Vakmensen nu in overleg met zijn leden en de collega’s van FNV en de Unie het actietraject invullen. ‘Ondernemers die ervan balen dat ze nu mogelijk door stakingen of anderszins worden getroffen verwijs ik graag naar hun eigen onderhandelingsdelegatie. Aan ons als vakbonden heeft het niet gelegen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)