Honger naar precisie

Foto van: Rolf Elling
Geschreven door Rolf Elling

Precisietechnologie is een van de fundamenten voor de kennis- en innovatie-economie van Nederland. Dat bleek op 10 en 11 november tijdens de twintigste editie van de door Mikrocentrum georganiseerde Precisiebeurs. Een recordaantal exposanten, 320, presenteerden hun innovaties aan de  bezoekers in de Brabanthallen.

Honger naar precisie
Luuk en Helmer Ebbers (rechts)voor de stand van Draadvond.nl. (Foto: Rolf Elling)

Centraal stond het thema Precision Technology, the next 20 years waarbij de focus lag op de toekomst, maar ook het verleden en heden ruim aandacht kreeg. ‘We zijn ontzettend trots dat we samen met de gehele keten rondom precisietechnologie, op een verantwoorde wijze, het twintigjarig jubileum mochten vieren. Eindelijk konden we elkaar weer echt in de ogen kijken en, zoals we gewend zijn van onze vakbeurs, samen bijpraten over het vak, leren van elkaars ervaringen en geïnspireerd raken’, aldus Bart Kooijmans Manager Precisiebeurs bij Mikrocentrum.

Het grote belang van precisietechnologie voor de snel veranderende maatschappij vormde de rode draad tijdens de Precisiebeurs. De technologie vormt dan ook inmiddels de stabiele basis van vele apparaten en componenten. De vakbeurs is in twintig jaar uitgegroeid tot het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de hightech industrie en speelt een belangrijke rol in het hightech ecosysteem. De samenwerkingen van de Precisiebeurs met Big Scienceprojecten als CERN, de Einstein Telescoop en de James Webb Telescoop, maar ook met grote internationale OEM’ers hebben voor een groot aantal opdrachten aan het bedrijfsleven gezorgd en doen dat nog steeds. De grens van precisietechnologie is echter nog niet lang bereikt. Ontmoeten, samenwerken en kennisdelen zijn onmisbaar voor innovatie en economische groei.

Feestelijke opening

De organisator van de Precisiebeurs, Mikrocentrum, liet het 20-jarig jubileum van de vakbeurs niet ongemerkt voorbij gaan. Naast het thema, werd er op de beursvloer uitvoerig aandacht besteedt aan het jubileum. Zo werd de beurs feestelijk geopend door Mikrocentrumdirecteur Bert-Jan Woertman en Precisiebeursmanager Bart Kooijmans, maakten bezoekers een reis terug in de tijd op de 20 Years Precision Fair expo en gaf Mikrocentrum in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant een jubileummagazine uit. In dit magazine delen diverse bekenden van de Precisiebeurs hun herinneringen en visie op de beurs, maar zij kijken ook naar de ontwikkeling van precisietechnologie door de jaren heen en geven hun visie op de trends voor de toekomst. 

Honger naar precisie
Hans Blauw met naast hem een vermoeidheidstestsysteem. (Foto: Rolf Elling)

Congresprogramma

De Precisiebeurs pakte dit jaar uit met ruim 50 lezingen en twee gerenommeerde keynotesprekers. Jelm Franse van ASML, Sr. Director Mechanical Development bij ASML gaf tijdens zijn keynote een overzicht hoe precisie-engineering de roadmap voor lithografie machines mogelijk maakt. Professor Kai Cheng van Brunel University gaf zijn visie op ultraprecisie bewerking van zeer nauwkeurige componenten/apparaten op industriële schaal. Traditiegetrouw presenteerden ook deze editie de Industrial Liason Offers van de Big Science projecten de recente ontwikkelingen en komende aanbestedingen. Ook presenteerden jong talenten van de TU’s, hogescholen en de Leidse Instrumentenmakers School hun innovatieve hightech projecten aan het publiek tijdens het Young Talent Pitch programma.

320 exposanten

De 320 exposanten vertegenwoordigen een breed scala aan specialismen, waaronder fijnmechanica, motion-control, precisiebewerkingen en gereedschappen, mechatronica, optica, meettechnologie, oppervlaktetechnologie en system supply. Nieuw deze editie was het netwerkcafé waar laagdrempelig vertegenwoordigers van kennis- en netwerkinstellingen kon ontmoeten. ‘Wat mij opviel tijdens een rondje over de beurs is de honger naar precisie’, vertelt Bert-Jan Woertman, directeur Mikrocentrum. Die is na twintig jaar niet verdwenen, die neemt eigenlijk alleen maar toe. ‘Net als de complexiteit’, voegt Bart Kooijmans daaraan toe.

België stond als eerste partnerland centraal tijdens de Precisiebeurs. Een delegatie van diplomaten, handelsattachés en bedrijven, onder aanvoering van de trade officers van de ambassade, bezocht de beurs, het congres en de netwerkevents.

Evenals voorgaande edities organiseerde Enterprise Europe Network in samenwerking met Mikrocentrum en RVO.nl een internationale Meet & Match. Hier konden bezoekers, exposanten en sprekers in korte 1-op-1 gesprekken laagdrempelig relevante contacten vinden en hun netwerk uitbreiden.

Honger naar precisie
Silvia Dassen bemande de stand van de Tuinte Groep. (Foto: Rolf Elling)

Voor het eerst

Draadvonk.nl een onderdeel van Ebbers Metaal uit Doetinchem, was voor de eerste keer aanwezig op de Precisiebeurs. ‘Het is een heel interessante beurs voor ons, we krijgen veel technische vragen van de bezoekers. En deze weten waar ze het over hebben, dus kwalitatief een prima evenement. We hebben best wel een aantal aanvragen waar we mee aan de slag kunnen’, aldus Luuk Ebbers die samen met broer Helmer de stand bemand.

Naamsbekendheid

Hetzelfde geldt voor Tuinte groep. Ook deze presenteren zich voor het eerst op de beurs. ‘We willen ons ook in de precisiewereld laten zien en onze naam meer bekendheid geven. Het publiek is goed, we hebben veel interesse en er is veel belangstelling’, aldus Silvia Dassen.

Professioneel

Voor Tevel Techniek is het de negende presentatie op Precisiebeurs. ‘We halen hier altijd veel goede leads weg en naast tevel presenteren we ook ons handelshuis Enduteq. Accountmanager Hans Blauw is verder enthousiast over de nieuwe locatie, De Brabanthallen. ‘Het is ruim opgezet en heeft een professionele uitstraling. Tevel Techniek maakt en levert  klantspecifieke complete (mechatronische) oplossingen. Het bedrijf ontwerpt, ontwikkelt en test mechatronische producten en systemen met multidisciplinaire teams.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *