Stakingen om cao zetten door, geen zicht op nieuwe onderhandelingsronde

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Nog altijd zijn de medewerkers die vallen onder de cao Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek) aan het staken. Deze week wordt er onder andere gestaakt in Noord-Holland, Friesland en Limburg.

Stakingen om cao zetten door, geen zicht op nieuwe onderhandelingsronde
Een eerdere staking door middel van een coronaproof stakingsstraat. (Foto: FNV)

De cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf verliep op 1 oktober. De stakingen begonnen op 19 november en vinden plaats sinds het verstrijken van het ultimatum dat vakbonden gaven aan de werkgevers op 28 oktober. Werknemers en vakbonden werden het onder andere niet eens over het loonbod (werkgevers bieden 1,4%).

Niet op de zaken vooruitlopen

De Koninklijke Metaalunie geeft aan al vragen te krijgen van leden die vooruitlopende op een nieuwe cao al per 1 januari een loonsverhoging willen geven. Hierover zegt Metaalunie het volgende: ‘Bedrijven moeten hierbij rekening houden met een toekomstige cao-afspraak. Bedrijven die vooruitlopen op de cao en de feitelijke salarissen al onverplicht en vrijwillig verhoogd hebben en/of onverplicht een voorschot hebben verstrekt, mogen deze juridisch NIET verrekenen met de eerste salarisverhoging die de cao toekent. De kans is zeer groot dat een cao-verhoging daar straks nog overheen komt. Ons advies is daarom hier niet op vooruit te lopen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *