R&D-uitgaven ruim 18 miljard euro in 2020

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs gaven in 2020 bijna 18,4 miljard euro uit aan research en development (R&D) met eigen en ingeleend personeel. Dit is een stijging van ruim een half miljard euro ten opzichte van 2019. Noord-Brabant is nog steeds koploper op het gebied van private R&D-uitgaven. Dit blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van het CBS.

Research en development is systematisch verricht creatief werk dat is gericht op het uitbreiden en gebruiken van kennis voor het ontwerpen van nieuwe toepassingen. In fundamenteel onderzoek staat kennisvergroting centraal (‘research’). Bij toegepast onderzoek worden ideeën verder ontwikkeld tot een prototype van nieuwe of sterk verbeterde processen en producten (‘development’).

In 2020 zijn de uitgaven van bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs aan R&D, uitgevoerd met eigen en ingeleend personeel, met ruim 3 procent gegroeid. De uitgaven van bedrijven stegen met ruim 4 procent het hardst. Instellingen en het hoger onderwijs gaven ook iets meer uit in 2020. Instellingen spendeerden 1 miljard euro en het hoger onderwijs ruim 4,9 miljard euro. Hoewel de uitgaven zijn toegenomen, bleven de ingezette arbeidsjaren aan R&D met 161,6 duizend vte’s op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar eerder. Ook het aantal werkzame personen in R&D bleef gelijk (ruim 226 duizend).

R&D-intensiteit Nederland in 2020 toegenomen

Door R&D-uitgaven af te zetten tegen het bruto binnenlands product (bbp) kan de R&D-intensiteit worden berekend. Deze kwam in 2020 uit op 2,29 procent, dicht bij het gemiddelde van de Europese Unie. In België ligt de R&D-intensiteit het hoogst. De R&D-intensiteit in Nederland veranderde in de periode 2013-2019 weinig en lag tussen de 2,14 en 2,18 procent. In 2020 kwam dit cijfer wat hoger uit, doordat het bbp met 3,8 procent daalde, terwijl de R&D-uitgaven op peil bleven.

De private R&D-intensiteit, de uitgaven van bedrijven aan R&D als percentage van het bbp, was 1,54 procent. Deze was in Nederland ook jarenlang stabiel, en in 2020 voor het eerst hoger dan 1,5 procent door de toename van R&D-uitgaven van bedrijven en de afname van het bbp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *