Westerse aluminiumsector haalt uit naar Chinese staatssubsidies

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

European Aluminium, de Europese associatie van aluminiumproducenten, en een reeks van andere westerse aluminium belangenvertegenwoordigingen hebben kritiek geuit op de Chinese staatssubsidies op aluminium productie. Hierdoor zou de geplande verlaging van de CO-2 uitstoot in gevaar komen.

30 procent van het Europese aluminium komt uit China.

Op dit moment wordt 30 procent van het Europese aluminium geïmporteerd uit China, terwijl 34 procent bestaat uit primaire productie in Europa. Vervolgens wordt er nog 16 procent gerecycled bij de productie en wordt 20 procent ingezameld bij schrootverwerkers.

De Europese aluminiumsector heeft zich tot doel gesteld om de CO2-uitstoot van aluminium productie tegen 2050 drastische te verlagen. Dit wil het bereiken door het gebruik gerecycled  aluminium op te voeren. Aluminium geldt als uiterst duurzaam, omdat er bij de recyclage nauwelijks sprake is van kwaliteitsverlies. Experts voorzien dan ook een bloeiende toekomst voor het materiaal dat in velerlei toepassingen en sectoren gebruikt wordt zoals de bouw, transport, machinebouw en verpakkingsindustrie.

Ten koste van China

De geplande vergroting van de recyclage ratio gaat ten koste van de import uit China en primaire productie in Europa. Dit aandeel moet zakken naar respectievelijk 10 en 25 procent. De plannen van European Aluminium, de Europese associatie van aluminiumproducenten, moeten de CO2-uitstoot van primaire productie terugbrengen met 70 procent in 2050. Door te recyclen zou tussen 2020 en 2050 een reductie bewerkstelligd kunnen worden tussen 880 en 1500 miljoen ton CO2.

Deze plannen staat echter op losse schroeven door de staatssteun die China zou verstrekken aan aluminiumproducenten. Uit een  rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) blijft dat 4 tot 7 procent van de omzet van Chinese aluminiumproducenten uit staatssubsidies bestond. Hiermee zou China handelen in strijd met de WTO-regels en oneerlijke concurrentie vormen voor aluminiumproducenten in Europa, Amerika, Canada en Japan.

Chinese productie veel vervuilender

Het zijn deze landen waarmee European Aluminium nu gezamenlijk optrekt tegen de Chinese  staatssteun. In een schrijven aan de minister van de G7 landen laten zij weten dat de staatssteun tegen de regels is en een disruptieve werking heeft op de vergroening van de sector. De verschillende belangenorganisaties wijzen op het feit dat de Chinese productie van aluminimum veel vervuilender is dan die in het westen. Met de staatssteun worden deze productiemethoden dus in stand gehouden. 88 procent van China’s aluminium productie zou met door kolen opgewekte elektriciteit tot stand gekomen. Dat is volgens European Aluminium tien keer zo vervuilend als de productie in westerse landen die tot stand komt op basis van waterkracht.

De aluminium associaties roepen de G7 landen op om actie te ondernemen. Ze verlangen een vernieuwing van de WTO-regels als het gaat om industriële subsidies. Nationale overheden zouden handelshandhavingsinstrumenten moeten inzetten om deze praktijken tegen te gaan en bilaterale verbanden moeten hun schouders onder andere een verduurzaming van de sector zetten.

Mondiale leider

Chinese staatssubsidies hebben er onder andere toe geleid dat China is uitgegroeid tot mondiale leider op gebied van aluminiumproductie. Twintig jaar geleden kwam 10 procent van de mondiale productie uit China. Vandaag is dat percentage opgelopen tot 60 procent.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *