Economisch beeld wat positiever in april

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het economisch beeld in april was wat positiever dan in maart. Dat blijkt uit de Conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het statistiekbureau communiceert ook dat het bbp vorig jaar met 0,5 procent steeg. 

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In deze conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand en het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd.

Uit een analyse van de beschikbare data blijkt dat Conjunctuurklok in april wat positiever was dan in maart. Het vertrouwen van producenten verbeterde in april en ligt ruim boven het langjarig gemiddelde lag. Het consumentenvertrouwen daalde in april 2022 daarentegen voor de zevende maand op rij en ligt juist ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Meer export metaalproducten en transportmiddelen

In februari 2022 hebben consumenten 13,8 procent meer besteed dan in februari 2021. Ze gaven vooral meer uit aan duurzame goederen en diensten. Het volume van de goederenexport was in februari 2,8 procent groter dan in februari 2021. Een maand eerder groeide de export met 3,3 procent. Er werden in februari vooral meer metaalproducten en transportmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 10,2 procent hoger dan in februari 2021. Een maand eerder kwam de groei uit op 7,4 procent.

Ook de werkgelegenheid wordt in de conjunctuurklok meegenomen. In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 14 duizend per maand. Daarmee kwam het aantal werklozen in maart 2022 op 327 duizend. Dat is 3,3 procent van de beroepsbevolking.

Bbp groeit met 0,5 procent in 2021

Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal van 2021 met 1,0 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei in het vierde kwartaal is vooral te danken aan een stijging van de consumptie door de overheid, de investeringen en het handelssaldo. De groei in het vierde kwartaal 2021 ten opzichte van het vierde kwartaal 2020 kwam uit op 6,5 procent. Met het beschikbaar komen van het vierde kwartaal is ook het voorlopige groeicijfer voor het jaar 2021 bekend. Het bbp is vorig jaar met 5,0 procent gegroeid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *