Halve ton boete geëist voor oud ijzerhandelaar

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Oud ijzerhandelaar Dennis van H. (36) uit het Overijsselse Borne moet 50.000 euro boete betalen en mag een jaar lang zijn reclyclingbedrijf aan de Oude Boekeloseweg in Hengelo niet runnen. Dat eist officier van justitie Simone van der Werf voor gerommel met loodaccu’s.

Dat meldt TC Tubantia. ‘Hij liet zich niet leiden door wetten en regels, maar handelde zoals hem goeddunkte’, zei de aanklaagster voor de Almelose rechtbank. De Bornenaar stelde dat hem nooit definitief was verboden accu’s op te slaan. Hij zei nu uit eigener beweging zijn zaak stilgelegd te hebben.

 

Het recherche-onderzoek werd in februari 2014 geopend na een melding dat op Van H.’s bedrijfsterrein accu’s kapot werden geslagen. Hij had geen vergunning om accu’s op te slaan of te verwerken. Die vallen onder de gevaarlijke stoffen, ook omdat ze zwavelzuur bevatten.

Controle

Bij gemeentelijke milieucontroles werd meerdere keren vastgesteld dat loodaccu’s in de buitenlucht lagen opgestapeld, zonder overkapping of vloeistofdichte vloer. De gemeente dreigde met een dwangsom van 1.500 euro. Die werd uiteindelijk niet opgelegd.

Uiteindelijk doorzocht de milieupolitie op 2 september 2015 het terrein. In de buitenlucht lagen 9.000 kilo’s aan loodaccu’s. Ook werden andere milieuvergrijpen geconstateerd, maar niet ten laste gelegd. De boekhouding werd tegen het licht gehouden.

Drie keer

Volgens de officier van justitie reed Van H. 68 transporten met 489.000 kilo’s aan accu’s naar afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld, goed voor 327.000 euro. Er zouden 16 vrachten naar recyclingbedrijf MRT in Enschede zijn vervoerd, goed voor 21.000 euro. Dat bedrijf zou 27 vrachten accu’s bij Van H. hebben afgeleverd, totaal 214.000 kilo. De verdachte werd drie keer eerder beboet voor milieudelicten.

Volgens het Openbaar Ministerie was zijn administratie structureel niet op orde en zijn paperassen vervalst. Op inkoopnota’s van accu’s stonden gegevens van een overleden klant of van een verloren rijbewijs. Klanten die eerder een kapotte wasmachines of oud ijzer aan de Oude Boekeloseweg brachten, zagen hun personalia op kwitanties terug. Dat misbruik veroorzaakte angst, bleek bij het natrekken van de gegevens, aldus de aanklaagster.

In zijn laatste woord zei Van H. dat ‘het zo niet had gemoeten. ‘Als ik bepaalde dingen had geweten, had ik hier niet gezeten.’ Uitspraak volgt op 23 januari.