‘Stevige groei in de bouw’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is zeer positief gestemd over de groeikansen van haar branche voor de komende vijf jaar. Het instituut verwacht zelfs dat het productieniveau van de bouwsector en haar toeleveranciers in 2022 weer boven het niveau van voor de crisis uitkomt.

In 2016 groeide het productievolume met 7%, wat neerkomt op een toename met 4 miljard euro. De groei werd gedragen door de woningbouw, waar de investeringen in twee jaar tijd met 50% stegen.
In 2017 en 2018 blijft de woningbouw blijft de belangrijkste groeisector. De groei trekt geleidelijk echter ook aan bij de utiliteitsbouw en de infrastructuur.
Op middellange termijn (2019-2022) kan de bouwsector een solide groei realiseren van gemiddeld 2% per jaar. Het productieniveau komt dan weer boven het niveau te liggen dat voor de crisis werd gerealiseerd. De groei zit in deze periode vooral bij de utiliteitsbouw en de grond-, water- en wegenbouw. Om de voorziene productiegroei in de komende jaren te realiseren zal de werkgelegenheid in de bouw met 57.000 arbeidsjaren moeten toenemen.

www.eib.nl