Nieuw vliegtuiglab door TU Delft en bedrijfsleven

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De TU Delft heeft vrijdag een nieuw vliegtuiglab geopend dat tot stand is gekomen in samenwerking met het bedrijfsleven. Bedoeling is de kennis van studenten te koppelen aan die van de bedrijven.

De faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek werkt in het lab samen met bedrijven als Airbus, Fokker en AkzoNobel. Hierdoor herbergt het nieuwe lab zaken als een van de zwaarste lasers van het land, een F16 met een lichtgewicht minivliegtuig op zijn rechtervleugel en een opengewerkte turbine. Ook is er een ruimte waar drones vrij kunnen rondvliegen.
Airbus gaat ook twee promovendi te betalen. De universiteit verwacht dat andere ‘grote namen’ dit voorbeeld binnen enkele maanden zullen volgen.

Een eigen vliegtuig voor onderzoek

Overigens beschikt ‘Delft’ ook al over een eigen vliegtuig voor toegepast onderzoek en onderwijs De Cessna Citation II PH-LAB werd oorspronkelijk gebouwd als bedrijfsvliegtuig, maar fungeert nu als veelzijdig vliegend laboratorium en klaslokaal.
Het tweemotorige aluminium vliegtuig biedt aan twee piloten en acht passagiers, of aan experimentele computers en opstellingen. Met zijn twee Pratt & Whitney-turbinemotoren kan de Citation een hoogte van meer dan dertien kilometer en een kruissnelheid van 710 kilometer per uur bereiken. Daarmee kan het op dezelfde hoogte opereren als het commerciele vliegverkeer. Daarnaast is er een groot scala aan operationele mogelijkheden voor onderzoek bijvoorbeeld het meten bij lage of hoge snelheden, of tijdens gewichtsloosheid.
Studenten, promovendi, wetenschappers en externe partijen kunnen het vliegtuig gebruiken voor onderzoek.

www.tudelft.nl