Circular Industries gaat Urban Mining-fabrieken bouwen die metalen en edele metalen terugwinnen uit afgedankte printplaten. Het Amsterdamse bedrijf, dat in 2017 werd opgericht, heeft de achterliggende productietechnologie zelf ontwikkeld en krijgt financiering van ING voor de bouw van de fabrieken
De Urban Mining-fabrieken van Cirular Industries zijn ontworpen om metalen en edele metalen terug te winnen uit afgedankte printplaten. De gepatenteerde technologie biedt volgens het bedrijf een ‘flexibele terugwinningsmethode met aanzienlijke ecologische en economische voordelen ten opzichte van de bestaande industriële methoden.’ Circular Industries zal de voorwaarden voor leveranciers van elektronisch afval verbeteren en wil daarmee de inzamelingspercentages verhogen.
ING als financiële partner
Het bedrijf heeft ING te weten overtuigen van de technologie. ‘ING is verheugd Circular Industries te kunnen ondersteunen bij dit innovatieve project. Het sluit volledig aan bij onze duurzaamheidsambities, door bij te dragen aan de circulaire economie en tevens kritische grondstoffen te produceren voor de energietransitie. We kijken in de komende maanden uit naar de verdere samenwerking met Circular Industries om dit spannende project te realiseren’, laat Peter Kindt, hoofd Metals, Mining and Fertilizers EMEA voor ING, weten.
Mogelijk internationale uitrol
De bank is benoemd Sole Coordinator en Mandated Lead Arranger van de senior schuldfaciliteiten voor Circular Industries. Als Sole Coordinator zal de bank deze structuur, samen met Circular Industries en een panel van adviseurs, nader uitwerken. Het resultaat zal dienen als blauwdruk voor de internationale uitrol van meerdere soortgelijke fabrieken.
De schuldfaciliteiten zullen worden gestructureerd als een projectfinancieringspakket voor het eerste project van Circular Industries en zullen ongeveer tweederde van de financieringsbehoefte van het project dekken. Het project zal in Nederland worden gevestigd.