Metaal brengt voedselveiligheid naar hoger plan

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI) verenigt de machinebouwers voor de voedselverwerkende industrie. Deze sector heeft te maken met specifieke thema’s zoals voedselveiligheid, hygiënecodes, HACCP en productaansprakelijkheid.

Als toeleveranciers aan deze industrie krijgen ook de machinebouwers en ontwerpers met deze onderwerpen te maken. Naast de wet- en regelgeving biedt DMFI een netwerkplatform bieden en richt zich op exportbevordering, kennisoverdracht, branchebarometer, levering- en inkoopvoorwaarden.

Op hoger plan

Branchemanager is Frans van der Brugh. ‘Twee jaar geleden ontstond er een initiatief om de voedselveiligheid naar een hoger plan te tillen. Het gaat er dan vooral om de hygiëne. Als voorbeeld kan ik aangeven dat voor bepaalde lassen in de machines gebruikt binnen de voedselverwerking geen enkele certificering bestond. En toch moet de kwaliteit van deze lassen enorm hoog zijn. Nu heeft het NIL in 2016 een methodiek ontwikkeld voor de certificering voor het TIG 3/4 niveau. Hiervoor kan nu een certificaat worden behaald waarmee bedrijven kunnen aantonen dat er voor de voedselverwerkende industrie adequaat wordt gelast. Voor het opstellen van de normen binnen deze certificering is gebruik gemaakt van de specs die binnen Friesland Campina worden toegepast. Want’, zo vertelt Van der Brugh, ‘deze grote zuivelconcerns hebben al jaren hun eigen specificaties. Eenduidigheid is er dus nog niet.’

Platform HDN

Om nu meer inzicht te geven en te krijgen in bijvoorbeeld de CE-normen 1672/1 (machineveiligheid) en 1672/2 (voedselveiligheid) heeft de DMFI het voortouw genomen om een platform op te richten. Dit heeft geresulteerd in het platform Hygienic Design Network (HDN). De deelnemers van dit platform nemen voedselveiligheid serieus. Ze kunnen gebruik maken van de voordelen die het platform biedt. Van der Brugh: ‘Iedereen in de keten, zoals voedselproducenten, machinebouwers en materiaalleveranciers, kunnen deelnemen aan het platform. Deelnemers profiteren bijvoorbeeld van ondersteuning en van tools bij implementatie van de HDN-methodiek, het HDN-netwerk en korting op deelname aan de opleidingen, trainingen en certificering van HDN.’


De Hygienic Design Network methodiek biedt hiervoor duidelijkheid binnen de jungle aan Europese normen en richtlijnen. De HDN-methodiek maakt gebruik van een blauwdruk van Europese normen en richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en installeren van machines en procesinstallaties in onder andere de voedingsindustrie (food). Bedrijven in de hygiënische machine- en procesinstallatie-industrie kunnen gebruik maken van deze methodiek. HDN borgt dat installaties in de voedselproducerende en -verwerkende industrie aantoonbaar voldoen aan Europese regelgeving.


www.hdn4food.com