De Duitse machine-industrie is optimistisch aan het jaar 2017 begonnen. De Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken VDW verwacht een toeneming in de productie van zo’n 3 procent. Dat zei Heinz-Jürgen Prokop, voorzitter van de VDW, tijdens de jaarlijkse persconferentie in Frankfurt. Deze verwachting wordt onderbouwd door prognoses van Oxford Economics, het bureau waar de VDW nauw mee samenwerkt.
De basis voor de groei ligt in de internationale industriële productie en de wereldwijde vraag naar werktuigmachines. De prognose wordt ondersteund door het dikke orderboek uit 2016. Tot november 2016 stegen de opdrachten voor Duitse producenten met 7 procent, gedreven door een groei van de buitenlandse orders met 10 procent, terwijl de binnenlandse orders zich handhaafden op hetzelfde niveau als 2015. In totaliteit profiteerde de Duitse machine-industrie vooral van de grote automotive-gedreven wereldwijde projecten.’
Productie
De Duitse werktuigmachine-industrie produceerden machines ter waarde van 15,2 miljard euro, een stijging van ca. 1 procent. ‘Hiermee bereikte onze branche weer een nieuwe productierecord’, zei Prokop. Met een export-ratio van 66 procent, daalde de export met 3 procent tot ongeveer 9,1 miljard euro. Dit kan worden verklaard door een sterke vraagval uit China, dat nog steeds de belangrijkste afzetmarkt vormt voor de Duitse machine-industrie. Bijna een vijfde van de buitenlandse afzet ging in 2016 naar China.
In 2016 werkten gemiddeld 69.000 mannen en vrouwen in de Duitse machine-industrie. De bezettingsgraad haalde een jaarlijks gemiddelde van 88 procent, ongeveer gelijk aan die in 2015. De orderportefeuille bedroeg zo’n 6,9 maanden, iets boven de waarde in 2015.
Exportkampioen
Ook wereldwijd gezien is de Duitse werktuiggereedschappenindustrie nog steeds top. In 2016 is het de Duitse machine-industrie gelukt om Japan met een ruime marge te kloppen. De producenten bereikten, exclusief onderdelen en accessoires een export van 7,6 miljard euro. Japan moest meer dan 20 procent inleveren en bereikte uiteindelijk een exportwaarde van 6,3 miljard euro. Reden voor de Japanse malaise is de zwakte van de Aziatische afzetmarkt.
Ook in de productie is Duitsland top. Echter hier bleef Japan Duitsland voor met een productie aan machinegereedschappen van 11,4 miljard euro, een daling van 5 procent, net voor Duitsland met een productie van 11,25 miljard euro. Onbetwiste leider is en blijft China met een productie van 16,5 miljard euro.