Benelux sheet metal ‘smart connectivity’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Federatie Metaalplaat FDP organiseerde recent een bijeenkomst bij Tata Steel in IJmuiden. De meeting droeg als titel ‘Benelux sheet metal event, smart connectivity’.

Naast diverse lezingen stond de dag vooral in het teken van een discussie met OEM’ers en toeleveranciers over de digitalisering in de keten. Daarnaast in de ochtend een rondleiding op het immense complex van Tatasteel en is de Warmbandwalserij bezocht.


Het rondetafelgesprek tussen de OEM’ers ASML met Hans Maranus en Marel Stork vertegenwoordigt door Paul Spoelstra en Gerard Hutting, toeleveranciers Metes met Edwin Rutten en de BOZ Group, Corné. van Opdorp stond onder leiding van William Smit. Hierbij ook aanwezig professor Fred van Houten van TU Twente die het gesprek in de internationale context van Industrie 4.0 plaatste. De discussie behandelde onder andere de visie en implicaties voor de keten van digitalisering-standaardisatie, customization en industriële automatisering, naast tracebility en reshoring.

Wederzijds vertrouwen

Tijdens deze discussie lag het accent vooral op het vertrouwen dat er zou moeten zijn tussen OEM’ers en toeleveranciers. ‘Technisch is vrijwel alles mogelijk, maar bedrijven moeten er voor open staan en elkaar vertrouwen.’ ‘Ook is transparantie nodig en een verregaande digitalisering in de keten. Hierbij moet ieder zijn eigen rol pakken en deze open stellen voor anderen.’ Verder stelden de panelleden dat kleinere bedrijven wel tijdig moeten aanhaken bij het standaardiseren en digitaliseren omdat ze ander de boot zullen missen.

Ontwikkelingen in de techniek

Klaas te Have van TNO ging in zijn presentatie in op de verwachte technologische ontwikkelingen in de industrie. ‘We hebben bedrijven gevraagd naar hun verwachtingen hieromtrent. Ondanks de wat lage respons, kunnen er wel diverse conclusies worden getrokken. Uit deze steekproef kwam duidelijk naar voren dat er meer mensen nodig zijn in de engineering en minder in de productie. Op zich niets nieuws, maar we zien dit wel bevestigd vanuit de markt. Hetzelfde geldt voor het niveau. Ook hierbij zien we dat binnen de engineering dit op hetzelfde dan wel een hoger niveau komt. Voor productie ligt dit beeld wat diffuus. Sommige activiteiten zullen moeilijker worden, andere eenvoudiger.
Bedrijven zullen zich er goed van bewust moeten worden welke technologische ontwikkelingen van toepassing zijn voor hun bedrijf. Robotisering, IT-systemen, het implementeren van nieuwe technologie met de mensen en wat betekent dit dan voor de taken en de benodigde skills.’

De uitdagende toeleverketen

Marc Schrijvers werkzaam bij Philips Industry Consulting had zijn betoog de titel ‘De uitdagende toeleverketen, kansen en bedreigingen’ meegegeven. Hij behandelde de speerpunten binnen Industrie 4.0. De uitdagingen en kansen passeerden de revue. Hij stond stil bij de essentie van Industrie 4.0, namelijk automatisering, flexibilisering, en nieuwe ‘maak’-technologieën. Als voornaamste uitdagingen stipte hij robotisering, offshoring, netwerk en de toeleverketen aan, om vervolgens de kansen te benoemen. Hierbij ging hij in op de flexibilisering door standaardisatie, het bouwen en onderhouden van een netwerk, het samenwerken en de ketenregie.

Digitalisering

Jan Jongmans ASML bracht een case rond de standaardisatie/digitalisering en ten slot ging professor Fred van Houten in op de digitalisering en industriële automatisering.