Bouwbeurs: Themazone Smart Steel

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Tijdens de Bouwbeurs organiseerde Bouwen met Staal in het kader van Building Tomorrow de themazone Smart Steel. De themazone was gewijd aan innovaties in engineering en productie van staalconstructies, waaronder BIM, file-to-factory, robotisering en productieautomatisering, 3D-printen/additive manufacturing en productinnovaties. Deelnemende bedrijven waren: ArcelorMittal, Construsteel, Deltastaal, FeNB2 Staalframebouw, FiberCore Europe, Mouw Hoedliggers, Valk Welding en Willems Anker.

Mic Barendsz, projectleider van Bouwen met Staal, is tevreden over de beurs. ‘We hebben dit paviljoen samengesteld op verzoek van de Bouwbeurs. Wij zijn een platform met 500 leden. We zijn op de Bouwbeurs altijd een beetje ondergeschoven kindje, het is een niche. Op onze Staalbouwdag komt ons publiek, hier wordt er minder naar staal gekeken. Maar op deze manier laten we zien dat we er zijn. Willems Anker, daar komen de mensen op af, de hoedligger kennen ze, maar de JM Beam vinden ze nog een eng ding. Maar we laten zien dat we heel innovatief zijn.’ Er stonden acht leden op de stand en de stand werd druk bezocht op de beurs. Deltastaal is één van de grootste staalhandelaren van Nederland. Naast leverancier van gewone producten zoals balkstaal, ondersteunen zij steevast productinnovaties. Samen met Mouw Hoedliggers introduceert Deltastaal tijdens Smart Steel de JM Beam, de hoedligger van de toekomst.


Hierna informatie over de bijdragen van Mouw Hoedliggers, FiberCore Europe, Willems Anker en Construsteel.

Nieuwe hoedligger

Mouw Hoedliggers viel op door de grote oranje constructie op de Smart steel-stand. Het bedrijf is specialist in de productie van hoed-, plaat- en raatliggers. Deze stalen liggers hebben met hun slimme integratie van de ligger in het vloervlak sterk bijgedragen aan de opmars van stalen draagconstructies in de utiliteitsbouw. Tijdens de Bouwbeurs werd de nieuwe gepatenteerde JM Sigma Beam geïntroduceerd.
Dit nieuwe type hoedligger heeft met zijn geprofileerde lijfplaat een sterkere hechting met beton en is daardoor ranker uit te voeren. De JM Sigma Beam heeft betere eigenschappen voor sterkte en brandwerendheid. Hij is 60 tot 180 minuten brandwerend volgens de EN 1365-3 Efectis NED. Omdat er geen holle stalen ruimtes meer zijn en hij volledig volgestort is, nam de brandwerendheid toe. Een brandwerende coating is dus niet meer nodig. Door de constructie is de nieuwe JM Sigma Beam hoedligger gemakkelijk te vullen met beton en heeft hij een flexibele wapening die makkelijk te plaatsen is.
‘Om de hoedliggers sneller en eenvoudiger te produceren heeft Mouw Hoedliggers zelf machines ontwikkeld’, vertelt Bart Grave, van Mouw Hoedliggers. ‘Normaal rijden lasrobots langs een product, wij hebben het omgedraaid. Het product gaat langs de robot. Dit kan omdat wij het materiaal voor de hoedligger van de rol halen en niet uit plaat maken.’ Daarnaast is voor de JM Sigma Beam een speciale machine ontwikkeld, die de trapezium vorm perst. De lasrobot zigzagt om de trapeziumvorm te lassen.
Jan van Berkel, de bedenker van de JM Sigma Beam, werkte bij Deltastaal en zit nu in de VUT. ‘Ik ben thuis van spaanplaat een balkje gaan maken en ben daarmee gaan shoppen: wie zou het willen produceren? Deltastaal zag er wel iets in en heeft mij ondersteund. Zo kwam ik bij Mouw Hoedliggers terecht.’ Hij heeft inmiddels een gentleman’s agreement gesloten, met een handklap, zo ontstond het nieuwe profiel. Ze zijn met de ontwikkeling bijna tien jaar bezig geweest. Ook alle testen namen veel tijd in beslag. De JM SIGMA Beam hoedligger is vanaf nu 100 procent goedgekeurd en direct leverbaar.
www.mouwhoedliggers.nl

Vezelversterkte kunststoffen

Van kunststof tot staal, van alles was er op de stand te vinden, de nieuwste ontwikkelingen werden getoond, ook in kunststof. FiberCore Europe ontwikkelde zwaar te belasten panelen van vezelversterkte kunststof. ‘Het is een sterker alternatief voor sandwichconstructies.


fibercore
Bij sandwichconstructies was altijd de zwakke schakel de hechting van de huid en je kernmateriaal. De nieuwe producten kunnen heel zwaar belast worden doordat de vezels door de bovenhuid heenlopen, vervolgens verticaal door de kern gaan en in de onderhuid doorlopen. Gebruikt wordt glasvezel of basaltvezels en combinaties daarvan.’ Als voorbeeld noemt ing. Willem Zwaan, adviseur infra van FiberCore Europe; ‘Een brug wordt op zijn kop gemaakt. De vezels worden droog ingebracht en door vacuüminjectie wordt de hars ingespoten. Zelfs voor zelfdragende bruggen tot wel 600 ton verkeer is het te gebruiken.’ Staal vervult, omwille van de stijfheid, een belangrijke bijrol. Op Smart Steel toonde InfraCore twee nieuwe toepassingen: een extreem lichtgewicht, ver uitkragend, rank balkon en brandwerende panelen.
www.fibercore-europe.com

Nastelbaar windverband

Willems Anker is al vele jaren één van de innovatiefste staalbouwers van Nederland. Met, naast de staalconstructietak, een dochter die de bekende Willems Ankers maakt. Dit zelf ontwikkelde en gepatenteerde, na-stelbare windverband is een elegante en praktische oplossing voor de stabiliteit. Bert van Beek, algemeen directeur van Willems Boven-Leeuwen: ‘Wij hebben in feite vier verschillende producten. Wij maken staalconstructies, aluminium constructies, roestvast stalen constructies en we leveren de befaamde Willems Ankers.’

Willems Anker 

Nu zijn de ankers vernieuwd, vroeger zat er een moer op het anker. Met die moer kon je hem spannen. Dat bracht mensen nogal eens in verwarring. De moer is nu weg, nu zit er een plat stukje aan het draadeind en daar kun je een sleutel op zetten om het anker te spannen. ‘De tweede innovatie aan het anker is de schroefdraad, die nu niet meer M16 gesneden wordt, maar gerold. Hierdoor wordt de schroefdraad veel sterker.’
www.willems.nl

ERP- en MRP-software

Construsteel is als softwarehuis gespecialiseerd in ERP- en MRP-bedrijfsbeheersoftware ten behoeve van de constructie- en staalbouw. Tijdens Smart Steel toonden zij het gemak van computersystemen waarin 3D-ontwerpsoftware, BIM, werkvoorbereiding, calculatie, CE-markering en bedrijfsbeheer zijn gekoppeld.
Brian Hendriks, salesmanager van Construsteel, legt het uit: ‘Wij maken plugins voor de Tekla-omgeving. Met de nieuwste plugins kunnen we met ERP- en MRP-software direct aansluiten op het Cat-model en de info ook weer teruggeven. Dus de status van montage en productie is ook weer direct zichtbaar in het Cat-model. Hiermee maken we visueel hoever een project is.’
‘Staal is in de bouw een beetje het ondergeschoven kindje,’ vertelt Hendriks. ‘De vereniging Bouwen met Staal wil staal meer promoten en heeft ons uitgenodigd. Daar wilden wij graag aan meewerken. Wij maakten hier op de beurs het plaatje compleet.’
www.construsteel.com