Eurometaux waarschuwt voor permanente einde metaalproductie Europa

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Eurometaux, de Europese branchevereniging voor de producenten en recyclers van non-ferro metalen in Europa, luidt de noodklok. De Europese Unie zou de stroomkosten op haar grondgebied moeten verlagen om de concurrentiekracht van Europese bedrijven te behouden. Anders verdwijnt de productie mogelijk voorgoed uit Europa.

De brancheorganisatie Eurometaux laat aan een brief aan EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen weten dat reeds al 50% van de aluminium- en zinkproductiecapaciteit in de EU offline is wegens de stroomcrisis. Zo kondigde bijvoorbeeld deze maand ook Aldel uit Delfzijl aan de productie van aluminium stil te leggen wegens de hoge energiekosten.

Steunmiddelen van de overheid

De brief van Eurometaux komt enkele dagen voordat de EU-ministers op 9 september bijeen komen om dringende maatregelen te bespreken als reactie op de sterke stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen die de Europese industrie treft. De hoge energiekosten zijn een gevolg van de haperende gaslering uit Rusland. Eurometaux telt 26 bedrijfsleden, waaronder Glencore, Aurbubis, Boliden en Norsk Hydro.

Eurometaux wil volgens persbureau Reuters dat de EU de drempel van 50 miljoen euro voor de hulp die de EU-landen aan noodlijdende bedrijven kunnen bieden, verhoogt, steun verleent door de belastingen en toeslagen op stroom en gas te beperken en een EU-noodhulpfonds voor energie-intensieve industrieën opricht.

Voorgoed de deuren dicht

Volgens de belangenorganisatie vormt de energiecrisis een ‘existentiële bedreiging voor de toekomst van de Europese metaalsmelterijen.’ Europese tekorten in bijvoorbeeld de automobiel-sector worden momenteel aangevuld met productie uit China. Daarover zegt Eurometaux: ‘De Chinese productie is 2,5 maal koolstofintensiever dan de Europese zinkproductie; 2,8 maal meer in het geval van aluminium en 3,8 maal meer voor silicium’, aldus Eurometaux. Hierdoor is er een grotere impact op het milieu. ‘Wij schatten dat de vervangende invoer van aluminium door Europa dit jaar al 6-12 miljoen ton CO2 heeft toegevoegd.’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *