Reportage: De fluit ging voor Halbertsma

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De naam ‘Halbertsma Pallets en Deuren’ verdwijnt uit het straatbeeld van Grou. De houtbewerkingsonderneming heeft 125 jaar een stempel gedrukt op de samenleving van het Friese dorp. Verschillende productiehallen liggen inmiddels plat. Alhoewel Van Vuuren de productie van deuren inmiddels in Grou heeft geconcentreerd, is eind oktober 2016 met een speciaal weekend afscheid genomen van Halbertsma.

De crisis van 1983 werd Halbertsma fataal. Het bedrijf ging failliet. Al direct in de zomer van dat jaar nam Faber in Assen de productie van de pallets over. In datzelfde jaar nam Tinga Deuren uit Winsum de deurenproductie over. De naam Halbertsma Deuren hield Tinga in stand. De onderneming ging in 1993 echter opnieuw failliet. Na die tijd hebben verschillende directies en investeerders aan het roer van de deurenfabriek gestaan. Tot Van Vuuren uit Eindhoven in beeld kwam, die tot op de dag van vandaag in Grou actief is. Een omgekeerde route bewandelde de palletfabriek. Tot 2013 is de productie langzaam maar zeker verplaatst naar de locaties van Faber in Assen, Hasselt en Espel.

Lees verder in de krant:
Een harde fluit galmt door de productiehal van Van Vuuren. Het geluid, dat klinkt als een tyfoon van een stoomlocomotief, geeft het begin en het einde van de werktijd voor de fabrieksarbeiders aan. Speciaal voor het afscheid van Halbertsma is de fluit in ere hersteld, omdat het geluid volgens collectiebeheerder Gieneke Verhoeven van Museum Hert fan Fryslân in Grou voor veel dorpelingen nog steeds heel herkenbaar is. ‘Het geluid reikte tot ver over het platteland en bepaalde voor een groot deel het sociale leven. Als de fluit om twaalf uur ging wist de vrouw dat ze naar huis moest om eten te maken. In 1980 werd-ie afgekoppeld. Op dit moment staat de fluit in het museum en wordt hij handmatig bediend. Voor veel mensen roept het geluid herinneringen op.’