ArcelorMittal opent biobrandstoffabriek in Gent

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Staalreus ArcelorMittal neemt in Gent een fabriek in gebruik die afvalgas uit de staalproductie omzet in bio-ethanol.

In aanwezigheid van de pers, diverse politieke hoogwaardigheidsbekleders en Lakshmi Mittal in eigen persoon, heeft ArcelorMittal vorige week het Steelanol-project gelanceerd.

De nieuwe fabriek is een primeur voor de Europese staalindustrie. Er worden biokatalysatoren gebruikt om koolstofrijke afvalgassen uit het staalproductieproces en uit afvalbiomassa om te zetten in geavanceerde ethanol, die vervolgens kan worden gebruikt als bouwsteen voor de productie van chemische producten, zoals brandstof voor transport, verf, kunststoffen, kleding en parfum.

Verminderen CO2-uitstoot 

Doel van de installatie, waarmee een investering van 200 miljoen euro gemoeid is, is het terugdringen van de CO2-uitstoot van de staalfabriek in Gent, die met een uitstoot van 9,6 miljoen ton 8 procent van de totale uitstoot van ons land voor haar rekening neemt. ‘Samen met het Torero-project moet ze de CO2-uitstoot van de Gentse site verminderen met 350.000 ton per jaar. Het is de eerste stap in de ‘decarbonisatie’ van de staalsector. Maar er is nog een lange weg te gaan voor we volledig groen en CO2-emissievrij staal kunnen produceren’, vertelt Mital in zakenkrant De Tijd.

Alexander De Croo, premier van België, zei tijdens de opening: ‘Ik ben verheugd dat ArcelorMittal gedurfde en innovatieve stappen zet om de staalproductie koolstofvrij te maken in de nieuwe installatie in Gent. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering, terwijl we onze toekomstige concurrentiekracht en de Belgische werkgelegenheid veiligstellen. Door te investeren in schone energietechnologieën helpt ArcelorMittal niet alleen de koolstofuitstoot te verminderen, maar zet het ook de norm voor de industrie. De enige weg vooruit is een schonere productie die leidt tot betere producten.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *