De voordelen van digitalisering tastbaar maken. Dat was het doel dat de organisatie van de Hannover Messe zich dit jaar van tevoren had gesteld. Na vijf dagen vol actie op ‘s werelds grootste beurs voor industrietechniek, spreken de organisatoren van een bloeiend evenement.
Van de 225.000 bezoekers (217.000 in 2015), kwamen ruim 75.000 van buiten Duitsland. Na China (9.000) leverde Nederland het grootste aandeel in het buitenlandse bezoek (6.200), gevolgd door India (5,300) en partnerland Polen (5.000) Er kwamen 3.000 bezoekers uit de Verenigde Staten, het partnerland van de vorige editie.
Oplossingzoekers
‘Oplossing-zoekers’, noemt de organisatie de bezoekers. Op het gebied van intelligente robots, aanpasbare machines en geïntegreerde energie systemen. Directielid Jochen Köckler spreekt van een global hub for all things related to Industrie 4.0. ‘Elke industriële sector die digitaliseert, toonde hier zijn antwoorden op de vraag ‘Hoe stoom ik mijn bedrijf klaar voor de digitale toekomst?’.’ Thilo Brodtmann van de Duitse Ingenieursfederatie VDMA stelt dat Industrie 4.0 de kinderschoenen definitief is ontgroeid en inmiddels serieuze zakelijke voordelen oplevert. ‘Hannover liet daarbij duidelijk de bruisende stemming zien waarin onze industrie verkeert.’
Cobots
De cobots stalen de show. Hun kunstmatige intelligentie, sensoren, en intuïtieve bediening laat hen op bijna menselijke wijze communiceren – met ons én onder elkaar. Dit zal het fabriekswerk binnenkort fundamenteel gaan veranderen.
Digital Twin
En de ‘digital twin’ zal deze veranderingen weer een stap verder brengen. Terwijl sensors tot voor kort werden gezien als de belangrijkste manier om verschillende machines met elkaar te verbinden, bleken zij dit jaar serieuze concurrentie te krijgen van platforms: netwerkenverbindingen in de cloud voor complete productielijnen, inclusief datavergaring en -verwerking. ‘Als de mogelijkheid wordt bewaarheid om een complete ‘digitale tweelingproductiefaciliteit’ te hebben, zal dat volledig nieuwe horizonten openen’, aldus Köckler. ‘Als tests bijvoorbeeld kunnen worden uitgevoerd in een digitale omgeving, kunnen producten veel sneller en goedkoper op de markt worden gebracht.
Nederland in het kort
Binnen het Nederlandse collectief was het een feestje voor VDL. Ze wonnen de Goldene Tulpe op Hannover Messe. De prijs van Nevat, is overhandigd door Marc Siemerink, vicepresident Hannover Messe tijdens de druk bezochte koningsdagreceptie. Bij VDL stond onder andere de Sita Drop & Fly opgesteld. ‘Dit is een geautomatiseerde unit die passagiers in staat steltzelf hun bagage in te checken. In minder dan een minuut, met fraaie technieken’, vertelt Dennis Lepelaars, accountmanager bij VDL ETG Projects. Het begint als gedetecteerd wordt dat er een passagier in de buurt staat. De passagier kan vervolgens een boardingpas scannen en zijn paspoort scannen om zich te identificeren.’ Het project is gestart door vijf studenten tijdens hun stage bij Van der Lande. Bij VDL is deze unit in productie genomen. Inmiddels staan er Drop & Fly units in Brussel, Engeland en Seoel.
Slangen koppelingen testen
In Hal 21 treffen we een Nederlandse onderneming die zich voor het eerst presenteert op deze Duitse beurs. Het is Itensify een onderneming uit Wolvega dat slangentest machines ontwikkelt en assembleert. ‘Het bijzondere is dat we testen zonder lucht. Hiervoor in de plaats werken we met een elektrisch aangedreven hogedrukpomp. Dit heeft als voordelen dat de testen sneller en nauwkeuriger zijn te doen. Ook is dit prijstechnisch gunstiger omdat je bespaart op de luchtcapaciteit en compressor’, vertelt Inne IJntema, directeur-eigenaar. Itensify is gespecialiseerd in de levering van (turnkey) druk test oplossingen.
Mexico
De volgende Hannover Messe vindt plaats van 23 tot 27 April 2018, with Mexico als partnerland.