Troostwijk Veilingen is vanaf de start in 1930 uitgegroeid tot het grootste veilinghuis in Europa. Business to business is de tak waarvoor het actief is. Dit doet het voor de industrieën agri, food, bouw en metaal. En het veilinghuis is trots op wat er is bereikt. Maar ook bij veilinghuizen is er veel veranderd. Zeker als het aantal faillissementen tanende is.
Tijdens de economische mindere jaren lagen de faillissementen letterlijk voor het oprapen. Nu is dit ten goede gekeerd. Toch groeit het aantal veilingen dat per jaar worden gehouden bij dit veilinghuis. En alles, honderd procent, gaat online.
Overtollige ‘zaken’
Troostwijk Veilingen heeft het hoofdkantoor in Amsterdam. Martijn van Schie is accountmanager voor de metaalsector. Hij ‘struint’ het industriële midden- en kleinbedrijf af om te zien waarvan nog waarde kan worden gemaakt. ‘We helpen ondernemers graag af van hun overtollige ‘zaken’. Dit zijn in veel gevallen machines. Het ontvangen geld wordt heel vaak weer geïnvesteerd in het bedrijf.’
Troostwijk is dus al lang geen veilinghuis meer dat alleen maar faillissementen veilt. ‘Nee, wat we vooral ook interessant vinden, is om bij bedrijven oudere, overtollige machines tot waarde te brengen. Dit is in 90 procent van de veilingen de aanleiding.’ Troostwijk gaat daarbij voor een goede prijs. Het neemt ook de ondernemer alles rondom de verkoop uit handen.
Beste prijs
Een veiling kan ook een prima alternatief zijn voor bijvoorbeeld inruil of de verkoop aan een handelaar. ‘De meeste ondernemers zien dat als een korte klap, maar lopen daarmee wel euro’s mis. De dealers zitten vaak niet te wachten op inruil en handelaren geven een lagere prijs omdat ook zij eraan moeten verdienen. Met een veiling wordt evenwel de eindgebruiker bereikt, waar ook ter wereld.’ En dit geeft volgens Van Schie de beste opbrengst voor de machines. Bovendien worden eventuele kopers voor overleg en informatie geholpen door medewerkers van Troostwijk in hun eigen land en taal.
Besluit tot veiling
‘We onderscheiden diverse categorieën waarin ondernemers kunnen besluiten tot een veiling. Dit kan zijn omdat er geen opvolger voor het bedrijf is en de ondernemer de veiling organiseert om te investeren in zijn pensioen. Maar het komt ook vaak voor dat bedrijven ons benaderen omdat ze beste nog wel wat machines hebben staan, maar geen idee hebben of deze nog waarde hebben. Het geld dat ze er voor ontvangen wordt dan vaak weer geherinvesteerd in het bedrijf. Verder kloppen bedrijven die een deel van de productie verhuizen naar een buitenlandse locatie, bij ons aan of bedrijven die gaan verhuizen naar een nieuwe pand.’
Alles welkom
Bij Troostwijk zijn alle veilingstukken welkom. ‘Het gaat soms om slechts één machine waarvan iemand af wil, dat kan ook. Deze groeperen we dan met andere vergelijkbare machines en we maken er op deze wijze één veiling van. In principe zeggen we nooit nee. Alles heeft in onze ogen nog waarde en bijna alles is interessant voor ons. Kijk, we bestrijken met ons netwerk geheel Europa en in de landen als Polen Bulgarije, Tsjechië ligt het niveau van het machinepark nog niet op het niveau zoals we dat hier in Nederland kennen. Deze machines, in onze ogen niet meer toereikend, kunnen daar nog prima werk leveren. En machines die uit Nederland komen, zijn daar best wel populair,’ weet Van Schie.
Wereldwijd
Maar ook wereldwijd worden de machines verkocht. ‘Denk hierbij aan Azië, Afrika, Brazilië maar ook de Verenigde Staten van Amerika.’ Met een database van tegen de 75.000 adressen slaagt Troostwijk er in de meeste gevallen in om de aangeboden veilingstukken te verkopen. Meer en meer ziet Troostwijk veilingen opkomen in landen als Spanje, Portugal en Italië.
Gereviseerd
De machines die worden geveild, kunnen voor de kopers geheel worden gereviseerd, worden vervoerd en geplaatst. Hier moet natuurlijk wel wat voor worden betaald, maar de koper weet dan dat hij een 100 procent goede machine krijgt.