Blog Rolf Elling: Pestende software een serieuze dreiging voor mkb’ers

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

En dan is het er zomaar ineens, cyberaanvallen met afperssoftware. Vele computers kwamen enkele weken geleden plat te liggen en zouden alleen tegen betaling weer van slot gehaald worden. Het is een serieuze dreiging voor de maatschappij.

Bedrijven maken zich steeds meer zorgen over deze cyberrisico’s. Het blijft dus van belang om te blijven investeren in maartregelen om deze risico’s af te wenden. Maar de criminelen zijn voortdurend bezig om nieuwe aanvallen te ‘ontwikkelen’. Het blijft dan ook noodzakelijk om superalert te zijn en de verdediging van alle systemen in het bedrijf op peil te houden. Risicomanagement binnen de bedrijven wordt hierdoor steeds belangrijker en noodzakelijker. Het is belangrijk om in te schatten welke risico’s een bedreiging kunnen vormen voor uw bedrijf. Daar moet iedereen binnen de organisatie van bewust zijn.

Risicomanagement is een vast onderdeel geworden van het beleid van vrijwel iedere onderneming. Het is een continu proces, dat risico’s identificeert en op waarde schat. Ook bepaalt het hoe de kans van het optreden en de gevolgen van risico’s beheersbaar worden. Een gedegen risicomanagementbeleid draagt bij aan het waarborgen van de continuïteit van een organisatie. Er liggen soms gevaren op de loer die kunnen worden voorkomen of beperkt met een adequaat risicobeleid.

Als er een goed risicobeleid is dan kunnen ondernemingen beter anticiperen op mogelijke risico’s. Ook kunnen ze dan effectieve beheersmaatregelen nemen en zo de continuïteit van het bedrijf waarborgen. Bovendien is het implementeren van een goed risicobeleid voor steeds meer organisaties wettelijk verplicht. Best lastig, maar ik denk dat als er een lidmaatschap is van een ondernemersorganisatie, zij bereid zijn u van de nodige adviezen te voorzien.


Wees waakzaam zou ik zeggen.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: https://www.facebook.com/vraagenaanbod