Eindelijk komt er gelijk loon voor gelijk werk voor buitenlandse werknemers op diverse scheepswerven. Dat staat in de akkoorden van FNV met Den Breejen Work en de Groningse scheepswerf GS Yard.
Alle buitenlandse werknemers die via deze twee bedrijven bij een Nederlandse scheepswerf worden ingezet, vallen in de toekomst onder de Cao Metalektro en bouwen pensioen op. Daarnaast wordt er niet meer gewerkt met zogenoemde A1-verklaringen, zodat voor deze werknemers gewoon in Nederland premies en belasting wordt afgedragen.
In het akkoord zijn tevens afspraken gemaakt over de handhaving van de afspraken. Zowel Den Breejen als GS Yard hebben in het akkoord verklaard volledig mee te werken bij controle op de toegepaste arbeidsvoorwaarden.
Gelijk loon
Het akkoord tussen de FNV en Den Breejen Work zorgt ervoor dat de arbeidskosten van met name Roemeense werknemers gelijk zijn aan die van Nederlandse werknemers. De Roemenen worden met terugwerkende kracht schadeloos gesteld. De afspraken gelden voor het gehele concern van Den Breejen. De FNV heeft ook een overeenkomst gesloten met Groningse scheepswerf GS Yard. Momenteel huren die 162 Roemenen via Den Breejen in.
Ketenaansprakelijkheid
Opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor onderbetaling van onderaannemers volgens de Wet Keten Aansprakelijkheid. Daarom heeft de FNV al in 2007 het bedrijf en de opdrachtgevers aansprakelijk gesteld en zijn er rechtszaken begonnen. Kuiper: ‘De FNV is dan ook erg tevreden dat Den Breejen en GS Yard nu het goede voorbeeld geven met dit unieke akkoord. Het is een belangrijke eerste stap in een sector die verslaafd is aan het inzetten en onderbetalen van goedkope buitenlandse arbeidskrachten. Met de nieuwe wet in de hand zullen we er hard aan blijven werken dat de sector schoon wordt en blijft.’