Elf grote en kleine ondernemingen en onderwijsinstellingen bundelen onder leiding van het LAC hun krachten in het project ‘Smart Welding Factory’. Ze ontwikkelen samen een procedé die het robotlassen van kleine series tot enkel stuks efficiënter, goedkoper en beter maken. En krijgen daarvoor een behoorlijke Europese subsidie.
Het gaat om een bedrag van 927.953 euro. In totaal wordt er 2 miljoen euro geïnvesteerd, het bedrijflseven zelf moet dus bijna 1,1 miljoen bijdragen. Het LAC (onderdeel van de Universiteit Twente)is initiatiefnemer van dit project. De EFRO-subsidie wordt ingezet om onderzoek en ontwikkeling te kunnen uitvoeren naar het verder automatiseren van robotlassen.
Zonder afkeur
Het doel van dit project is om door onderzoek en ontwikkeling, kleine series en enkelstuks productie met lasrobots zonder afkeur te realiseren. Hiervoor wordt het Fieldlab ingezet. Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry-oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Ook versterken ze verbindingen met onderzoek, onderwijs en beleid op een specifiek Smart Industry-thema.
Deelnemende bedrijven en organisaties
Het LAC werkt in het kader van dit EFRO-project samen met de bedrijven: Aebi Schmidt Nederland, Hoekman RVS, Pan-Oston, Stork Thermeq, Contour Covering Technology, Exerion Precision Technology en Wivé Techniek. Bij dit project zijn ook Nederlands instituut voor Lastechnik (NIL), ROC van Twente/Techwise Twente en AT Techniekopleidingen, aangesloten als kennis- en onderwijsinstellingen.