Failliet Aldel bij doorstart in het groene aluminium?

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het failliete Klesch Aluminium uit Delfzijl, het voormalige Aldel, onderzoekt of het bij een doorstart groen aluminium kan produceren.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden op haar website. Curator Erik Eshuis (Trip Advocaten) praat met drie overnamekandidaten. Wie dat zijn kan hij niet zeggen, maar inmiddels is duidelijk dat een van de partijen wordt gevormd door (ex-)managers van Noble uit Hongkong. Noble is een groothandel en levert de grondstof (aluinaarde) voor het aluminium en neemt na het elektrolyseproces bij ‘Aldel’ het aluminium weer af.

Overnamekandidaten

Noble zorgt ook voor het geld waarmee de fabriek in Delfzijl tot eind oktober kan doordraaien. In de tussenliggende tijd onderzoekt curator Erik Eshuis de mogelijkheden van een doorstart. Met twee overnamekandidaten heeft hij inmiddels gesproken, het gesprek met de derde kandidaat is nog deze week.

Er wordt op dit moment serieus gekeken naar de mogelijkheid van ‘groen’ aluminium. Eshuis: ‘Als de eindklant straks groen aluminium wil, dan zul je er nu serieus naar moeten kijken. Ik kan me voorstellen dat een groene sticker waardeverhogend werkt.’ Voor groen aluminium is groene stroom nodig, bijvoorbeeld van wind- of zonneparken. Groningen Seaports onderzoekt de mogelijkheden daarvoor in de regio.

Curator Eshuis verwacht tussen nu en eind september duidelijkheid te hebben over de doorstart.