Met de aangekondigde wereldwijde reorganisatie dreigt ook Siemens Hengelo, waar ongeveer 600 mensen werken, te verdwijnen. Indirect zijn er ook nog eens tientallen industriële toeleveranciers, die leveren aan Siemens Hengelo betrokken. Machinefabriek Boessenkool, Staalbouw Boom, Romit, Afmi en Primoteq vertellen over de gevolgen.
Donderdag 16 november werd het nieuws bekend, de vrijdag daarop werd in het Twente stadion in Enschede het nieuws bekend gemaakt aan het personeel. Met tranen in de ogen spreekt Huub Banus, general manager bij Siemens Hengelo vrijdagavond in het televisieprogramma EenVandaag op NPO1 zijn medewerkers toe: ‘Beste mensen het ligt niet aan jullie. Het ligt niet aan Hengelo. Het is een besluit van Siemens dat wereldwijd zijn productiecapaciteit moet aanpassen en dat treft Hengelo ook.’
Leo Freriks, woordvoerder Siemens Nederland zegt dat de aangekondigde sluiting nog een voorgenomen besluit is. ‘De adviesaanvraag is in de maak en zullen we binnenkort voorleggen aan de OR en de vakbonden’, zegt Freriks vanmiddag.
Geschokt
De vakbonden reageren vooralsnog geschokt op de sluiting. Jan Wit, bestuurder FNV Metaal: ‘De voorgenomen sluiting is een drama voor de mensen van Siemens, maar ook voor de hele regio Twente. Vele toeleveranciers zijn afhankelijk van het bedrijf. We betreuren zeer dat het besluit is genomen en dat de werknemers de laatsten zijn die worden ingelicht.’
Toeleveranciers
Ook bij toeleverende industrie zal er schade ontstaan. Machinefabriek Boessenkool laat in een reactie over de aankomende sluiting van Siemens weten dat het bedrijf toelevert aan Siemens, maar dat dit niet al te veel schade zal berokkenen. ‘We merkten al dat Siemens minder aan opdrachten uitzette. Het is wel bijzonder spijtig dat dit concern Hengelo gaat verlaten. Er zat toch wel veel potentieel’, aldus Eelco Osse, directeur-eigenaar .
Rijke historie
Directeur-eigenaar Bennie Boom van Staalbouw Boom uit Wierden klinkt terneergeslagen. ‘We hebben een rijke historie met Siemens. En hier worden we niet blij van. We doen veel voor Siemens Hengelo op het gebied van service en reparatie en als dit wegvalt, betekent dat toch dat we voor enkele arbeidsplaatsen andere werkzaamheden moeten gaan zoeken. Dit proberen we natuurlijk intern op te lossen. Het is ook even afwachten wat Siemens in Duitsland gaat doen, ook daar leveren we rechtstreeks aan. Dit besluit is echt zonde voor de regio.’
Romit, Dedemsvaart, doet sporadisch zaken met Siemens Hengelo. Directeur Machiel de Winkel laat desgevraagd weten dat de sluiting en het beëindigen van de activiteiten weinig effect zal hebben op de productie activiteiten binnen Romit in Dedemsvaart.
Dagblad Tubantia schrijft dat metaalbewerker AFMI toelevert aan Siemens. ‘Siemens is inderdaad een goede klant’, zegt directeur Gerard Heerink. Ze leveren niet alleen aan Siemens in Hengelo, maar ook rechtstreeks aan Siemens-bedrijven in Duitsland. ‘Dat is een flink deel van onze omzet, ik schat zo’n 20 procent.’
Ontslagen
Onderhoudsbedrijf Primoteq zou ook zwaar getroffen worden door de sluiting van Siemens in Hengelo. Directeur-eigenaar Joost Rings van Primoteq vreest niet direct voor zijn eigen bedrijf. ‘Maar dit komt hard binnen. Onze relatie met Siemens gaat ver terug. Als het écht stopt, dan heb ik voor 3 tot 4 van mijn 50 mensen geen werk meer’, aldus Rings in Tubantia. Andere bedrijven krijgen het volgens hem zwaarder, vooral die in de besturingstechniek en facilitaire ondersteuning, die voor een groot deel leunen op Siemens. Volgens Rings zijn er hoogspecialistische zzp’ers, die volledig van Siemens afhankelijk zijn.
Hengelo
Hengelo heeft een lange industriële geschiedenis. Stork bracht er vanaf 1867 de maakindustrie. Midden jaren 70 kwam het verval. Siemens bracht weer een stuk werkgelegenheid in Hengelo. De stad stelde zich helemaal in op Siemens en investeert nu zelfs tientallen miljoenen euro’s in de infrastructuur (Hart van Zuid). En nu dreigt Siemens te verdwijnen uit Hengelo. In Hengelo worden gasturbines en gascompressoren gemaakt. De fabriek zou de afgelopen jaren minder orders hebben gekregen.
Mooie winsten
Officieel gaat het bij de sluiting van de vestiging in Hengelo om een voorgenomen besluit. Dat betekent dat de ondernemingsraad er officieel nog tegenin kan gaan. FNV Metaal heeft deze week een overleg gehad met Siemens. Jan Wit bestuurder FNV Metaal: ‘Het concern Siemens maakt mooie winsten. Dat betekent dat er geld is voor een mooi sociaal plan. We gaan alles op alles zetten om de gevolgen voor de medewerkers zo beperkt mogelijk te houden. Van Siemens verwacht ik goed werkgeverschap, voor zover dat gaat in deze situatie.’ De sluiting van Hengelo maakt deel uit van een wereldwijde reorganisatie waardoor er wereldwijd 6.900 banen verdwijnen bij Siemens.