Aken Vijf Fraunhofer instituten én het LZN Laser Zentrum Nord willen de komende drie jaar de basis leggen voor een kwantumsprong op het gebied van 3D-metaalprinten. Dat moet ertoe leiden dat de snelheid significant hoger wordt en de kosten lager. Ook de huidige begrenzingen aan het bouwvolume wil men in het futureAM project wegnemen.
Dit schrijft 3dprintmagazine. De zes projectpartners in futureAM Nex Generation Additive Manufacturing bundelen de krachten omdat ze zien dat de voorsprong die Duitsland heeft op gebied van 3D-metaalprinten bedreigd wordt. Daarom gaan het Fraunhofer ILT, IWS, IWU, IGD en IFAM én met het LZN Laser Zentrum Nord (vanaf 1 januari 2018 ook een Fraunhofer instituut) samenwerken. Dat betekent praktisch dat de volledige workflow gedigitaliseerd wordt. Dat er nieuwe materialen worden ontwikkeld en innovatieve designmogelijkheden. Ook willen ze het printproces voor metalen componenten met een factor 10 versnellen.
Als coördinator van het project zorgt het Fraunhofer ILT voor schaalbare en robuuste AM processen. Het Laser Zentrum Nord, dat vanaf 1 januari 2018 een Fraunhofer instituut wordt, neemt de ontwikkeling van de digitale workflow op zich. Ook het Fraunhofer IGD begeeft zich op het vlak van digitale procesketens. Het IWS houdt zich bezig met materiaalontwikkeling, samen met het IFAM. Het IWU in Chemnitz zorgt voor de inbreng van de machinebouw-ervaring en automatisering voor de noodzakelijke nabewerking.
https://www.ilt.fraunhofer.de/
https://www.ilt.fraunhofer.de/de/presse/pressemitteilungen/pm2017/pressemitteilung-2017-11-30.html
Fraunhofer 3D-metaalprinten – Kick off FraunhoferFokusprojekt futureAM.jpg