In Rome is de koepel van de St. Gioacchino kerk gemaakt van aluminium, dat ligt er al honderd jaar onbeschermd op en is nog steeds goed. Het was de eerste toepassing van aluminium in de bouw, aluminium was net uitgevonden en werd destijds als het nieuwe goud gezien.
Mensen die met aluminium werken weten dat ook aluminium kan corroderen, maar dit voorbeeld laat goed zien dat bescherming niet altijd nodig is. Als je onbewerkt aluminium buiten toepast, ontstaat een natuurlijke oxidehuid. Als de invloeden van buiten ‘normaal’ zijn kan onbewerkt aluminium 100 jaar zonder bescherming blijven bestaan, zo blijkt.
Als de omgeving ‘niet normaal’ is moet je bij aluminium gaan denken aan bescherming, bij toepassingen vlakbij een spoor of snelweg bijvoorbeeld. Er zijn twee vormen van bescherming: anodiseren en lakken.
Bij anodiseren breng je een kunstmatige oxidehuid aan. Dat heeft ook het voordeel dat je een kleur in die oxidehuid aan kunt brengen, er zijn hele bijzondere kleuren mogelijk. Afhankelijk van de toepassing is het mogelijk om te kiezen voor verschil in laagdikte.
Aluminium is ook te beschermen met lak, je kunt dan kiezen uit natlak of poedercoating. Dat wordt bijvoorbeeld in de gevelbouw toegepast, maar ook op andere plekken. Bij MCB vragen we bewust door naar de toepassing om een goed advies te kunnen geven. Maar meestal geeft de klant zelf meteen al aan wat de toepassing is.
Ik zou nu geen onbewerkt aluminium meer gebruiken op die kerk in Rome, ik zou het anodiseren. Dan kun je die kenmerkende koperkleur ook goed benaderen, het is net of er dan een koperen dak op ligt. Maar het is gewoon van aluminium, en kan minstens een eeuw mee.
Lambert van de Schans
Projectmanager aluminium
MCB Nederland
Meer info en contact: www.mcb.eu