Unieke frezer voor Machinefabriek Dekens

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Met de aanschaf van een Soraluce freesmachine met een bed van 9.000 mm en een Z-as van 2.700 mm krijgt Machinefabriek Dekens een unieke machine in huis. De Soraluce is uitgerust met een 1/1000 graad kop waarmee traploos in ieder willekeurige stand kan worden bewerkt.

‘Hiermee kunnen we bij grote producten complexe bewerkingen uitvoeren. De machine kan naast frezen ook interpolair draaien. Bij bewerkingen van producten van bijvoorbeeld acht meter corrigeert de kop zichzelf waarmee nauwkeurigheden van enkele honderdsten over de gehele lengte zijn geborgd.

Fraaie aanvulling

Het is dan ook een perfecte aanvulling op het pakket dat we als Dekens Groep aanbieden.’ Dekens Groep bestaat naast Machinefabriek Dekens uit Gieterij Borcherts. ‘Bij de gieterij wordt op dit moment hard gewerkt aan een forse uitbreiding van magazijnopslag en productieruimte (circa 3.500 m2). Door deze investeringen kunnen straks bij Gieterij Borcherts nog grotere gietstukken worden geproduceerd. De grotere gietstukken kunnen we op de nieuwe Solaruce freesmachine perfect bewerken. Denk bijvoorbeeld aan grote machineframes waaraan diverse bewerkingen moeten worden uitgevoerd, grote tandwielen of lange buizen’, laat directeur-eigenaar Luuk Dekens weten. De Soraluce is voorzien van de nieuwste Heidenhain besturing. De investering voor deze machine ligt rond de 1 miljoen euro.
Hij wordt medio februari 2018 geleverd. ‘De medewerkers die er mee gaan werken, zullen in tien dagen alle ins en outs van de machine worden bijgebracht. De Soraluce wordt geleverd door de Duitse machinebouwer Bimatec Soraluce. Samen met de Spaanse partners Soraluce en Danobat worden de machines ontwikkeld en gebouwd.’


www.dekensgroep.nl