Sense IT brengt wereldpremière met 3D-inspectiecel voor hogedrukgietwerk

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Kwaliteitscontrole van hogedrukgietwerk op maatvoering, compleetheid, porositeit zijn niet eenvoudig te automatiseren. Het controleren van bijvoorbeeld een excessieve braam door het stansen is enkel met het menselijk oog in productie óf qua maatvoering steekproefsgewijs in de meetkamer te controleren. Het Delftse bedrijf Sense IT heeft met de val-IT Flex een 3D-inspectiecel ontwikkeld voor het geautomatiseerd inline controleren van producten met maximale diameter van 440 mm en 240 mm hoogte.

De Val-IT Flex beleeft zijn wereldpremière op de vakbeurs Euroguss van 16-18 januari 2018 in Nürnberg, stand 7.869. De presentatie is in handen van Sense IT en partner Manders Automation uit Venray. De Val-IT Flex controleert inline en mensonafhankelijk producten op basis van 3D-vision. Het is mogelijk om zowel ruwe gietdelen, bewerkte halffabricaten als samengestelde componenten te inspecteren. Hiermee kunnen in 30 seconden producten passend in een cilinder van 440 x 240 mm geïnspecteerd worden op compleetheid en/of maatvoering.

‘Op dit moment wordt de eerste cel gebouwd. Een aantal partijen heeft inmiddels concrete interesse getoond en wacht de demo af op de Euroguss.

Werking

De 3D-inspectiecel controleert in korte tijd de gehele buitencontour van het product. Dat gebeurt op basis van 3D-machinevision waarbij er licht op het te beoordelen werkstuk wordt geprojecteerd en neemt een hogesnelheidscamera dit op. Van elk beeldpunt worden de coördinaten in drie richtingen nauwkeurig bepaald en opgeslagen. Door dit vanuit alle zijdes uit te voeren en de beelden in elkaar te steken ontstaat een 3D-model van de contouren van het product. Dit model wordt een ‘point cloud’ genoemd. Met innovatieve beeldbewerkingssoftware laat dit object zich vergelijken met een vooraf ingeleerd mastermodel. Dit mastermodel is hoe het object er idealiter uitziet.


Het inleren van nieuwe (of gewijzigde) producten kan door een gekwalificeerde medewerker zelfstandig worden uitgevoerd evenals het ingeven van tolerantievelden. Het is daarmee een uiterst gebruiksvriendelijke inspectiecel die ingezet kan worden voor controle op compleetheid en/of 3D-geometrie.

100 objecten per uur 

Met dit concept kunnen meer dan 100 objecten per uur gecontroleerd en gevalideerd worden. Het systeem is daarmee volgens Sense IT geschikt om in lijn met het gietproces (of de nabewerking) geplaatst te worden.


Deze manier van beoordelen van gietfouten verkort de terugkoppelingstijd en verbetert de aanleverkwaliteit aan het vervolgproces. Zo wordt bijgedragen aan een aanzienlijke verlaging van arbeids- en kwaliteitskosten.