Duitse metaal gaat staken voor 6 procent loonsverhoging

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Duitse metaalvakbond IG Metall gaat het werk bij meer dan 250 bedrijven in heel het land 24 uur lang neerleggen, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao in Baden-Württemberg waren mislukt. Volgens de werkgevers kwam de vakbond met nieuwe eisen die onaanvaardbaar waren. De stakingen beginnen in het midden van deze week, meldt het FD.

De vakbeweging overweegt landelijke prikacties te gaan houden en regionale stakingen te organiseren. De werkgevers waarschuwen het conflict niet te laten escaleren en dreigen naar de rechter te stappen.

Vijfde ronde

De gesprekken liepen vast in de vijfde onderhandelingsronde. Voorafgaand hadden werkgevers en werknemers nog afgesproken dat ze zouden spreken over flexibilisering van de arbeidsregels.

Minder werken

De bonden wilden niet alleen zes procent meer loon voor de 3,9 miljoen werknemers in de metaal en elektrotechniek, maar ook de mogelijkheid om tot twee jaar lang in deeltijd te kunnen werken (28 uur). Dat was bedoeld voor werknemers in ploegendienst, met mantelzorgtaken en ouders van jonge kinderen. Ze zouden daarbij een deel van hun voltijdsalaris behouden. De werkgevers weigerden daarmee in te stemmen. Ook een alternatief voorstel haalde het niet.