De Ambachtsacademie terug van weggeweest: speciaal voor werkloze 50-plussers

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Ambachtsacademie geopend. De Ambachtsacademie gaat tweehonderd werkloze vijftigplussers omscholen tot ambachtsman – of vrouw, zoals lijstenmaker, parketteur, siersmid of pianotechnicus. Ze worden opgeleid door ervaren ambachtslieden, niet op school maar in het atelier of de winkel van hun leermeester.

Koolmees stelt twee miljoen euro beschikbaar voor de Ambachtsacademie. Het project is opgezet door AmbachtNederland in samenwerking met het UWV en Start Foundation. De opleiding is gebaseerd op het principe van meester-gezel, in combinatie met e-learning. Een module ondernemerschap is onderdeel van de opleiding. Hierdoor kan de leerling na de opleiding een eigen onderneming starten of een ambachtelijk bedrijf over nemen. Omdat de opleiding plaatsvindt in een bedrijf, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.


Ambachten dragen in Nederland voor een belangrijk deel bij aan werkgelegenheid, duurzaamheid, kwaliteit van leven, gezondheidszorg en cultuur. Elrie Bakker, voorzitter van AmbachtNederland, licht toe: ‘Wij hebben in de afgelopen jaren met heel veel ondernemers in het kleinschalig ambacht gesproken. Zij ervaren een groot tekort aan vakbekwame nieuwe collega’s en dit tekort wordt nijpender als bedrijfsopvolging achterwege blijft. Daarom hebben we met ervaren ondernemers de handen ineen geslagen om de Ambachtsacademie te ontwikkelen.’ Een daarvan is  Cees Pronk, ontwikkelaar van lesmateriaal voor de opleiding siersmid. (foto)

Ambachtslieden onmisbaar

De Ambachtsacademie start met 24 opleidingen in verschillende beroepen. Dat zijn om te beginnen de beroepen glazenier, horlogereparateur, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, orthopedisch (schoen)technisch hersteller, parketteur, pianotechnicus, schoenhersteller, siersmid en zadel- en tuigmaker. Later dit jaar volgen nog elf andere opleidingen: hoefsmid, ambachtelijk ijsbereider, goudsmid, rietdekker, haarwerkspecialist, meubelmaker, meubelstoffeerder, naaimachineraparateur, nagelstylist, interieurbouwer, tassenmaker.

Uitbreiden naar 18+

Het is de bedoeling dit aantal in de komende jaren verder uit te bouwen. De instroom per ambacht wordt bepaald op basis van het arbeidsmarktperspectief.


AmbachtNederland wil de Ambachtsacademie zo snel mogelijk uitbreiden en aan alle 18-plussers de mogelijkheid bieden zich te specialiseren in een ambachtelijk beroep. Daarom maakt AmbachtNederland zich er sterk voor dat 18-plussers die met hun handen willen werken een vervolgopleiding kunnen volgen die wordt bekostigd door de overheid, net als voor andere studenten geldt.

www.ambachtsacademie.nl