Officiële lancering grondstoffenscanner.nl op ESEF

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Uit handen van David Pappie, directeur Topsectorenbeleid en industriebeleid bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, EZK ontvingen Jos Kleiboer, directeur Metaalunie, en Robert van Beek (FME) officieel de website grondstoffenscanner.nl.

Het ministerie heeft deze website ontwikkeld met onder meer Nevi en RVO. ‘Wereldwijd moeten we nadenken over het gebruik van grondstoffen en vooral de leverzekerheid hiervan. Herbezinnen hoe de grondstoffen worden gewonnen en gebruikt en veel meer inzetten van circulaire economie is belangrijk’, aldus Pappie. Het stelde dat iedereen die met grondstoffen werkt zich drie vragen zou moeten stellen: Is het schadelijk, is het schandelijk en is er schaarste?’ In ieder geval moeten we ons bewust zijn en erover nadenken hoe we met zijn allen de grondstoffen inzetten.’

Beperkte beschikbaarheid

Zo zijn bijvoorbeeld grondstoffen als kobalt, lithium en antimoon essentieel bij de productie van telefoons, windmolens en elektrische auto’s. Maar ze hebben een beperkte beschikbaarheid. Dat kan zijn door onder andere uitputting of maatschappelijke risico’s. Met de nieuwe website kunnen ondernemers eenvoudig de kritische grondstoffen in hun producten opzoeken. Er kunnen factsheets worden gedistilleerd met specifieke karakteristieken van de grondstof. De ondernemer krijgt dan inzicht in de omvang van de wereldproductie, prijsfluctuaties maar ook risico’s zoals exportrestricties en milieu-impact.