Nog steeds onveilig op de werkvloer

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

44 procent van de medewerkers op de werkvloer in een fabriek, werkplaats of buitenlocatie geeft aan weleens een struikel- en/of valpartij te hebben meegemaakt. Uit recent onderzoek van Manutan, leverancier van artikelen voor magazijn, werkplaats, terrein en kantoor, blijkt dat struikelen of uitglijden bovenin de top 5 staat van meest voorkomende ongevallen op de werkvloer.

‘Het geeft aan dat lopen op de werkvloer nog steeds niet zonder risico is’, stelt Jan Piet van Dijk, Director Operations Benelux en Veiligheidscoördinator bij Manutan. ‘Enerzijds zou er dus meer aandacht moeten komen voor een schone, overzichtelijke werkvloer. Anderzijds is het juist toepassen van persoonlijke beschermingsmiddelen, van veiligheidskleding tot val- en gehoorbescherming, heel belangrijk’, stelt Van Dijk.

‘Een valpartij kan grote gevolgen hebben’, gaat Van Dijk verder. ‘Het lijkt zoiets onschuldigs, je struikelt, staat op en gaat weer door’. Toch blijft het daar niet altijd bij. Soms ontstaat letsel aan spieren of pezen of zelfs een botbreuk. En erger nog, iemand komt net verkeerd op zijn of haar hoofd terecht terwijl er geen veiligheidshelm werd gedragen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat veiligheidsmiddelen in ruim 30 procent van de gevallen niet altijd aanwezig zijn. 

  

Kies de juiste beschermingsmiddelen

Een voorbeeld van het kiezen van juiste beschermingsmiddelen zijn veiligheidsschoenen. “We hebben bijna 200 verschillende soorten in ons assortiment. Werk je in een natte omgeving, liggen er scherpe voorwerpen op het bouwterrein, werk je met chemische producten of met elektriciteit, kan er iets op je schoenen vallen, kun je met je voet bekneld raken? Allemaal zaken die van belang zijn’. Daarnaast zijn maatvoering, comfort en de juiste veiligheidsklasse belangrijk. 

70 doden door werk in 2017

Uit onderzoek van Stichting Arbeidsongevallen bleek eerder al dat in 2017 zeker 70 mensen om het leven zijn gekomen tijdens hun werk. Het aantal doden is met name in de bouw snel toegenomen. De stichting merkt daarbij op dat er ook veel bijna-ongelukken plaats vinden. De stichting adviseert de bouw daarom hetzelfde te doen als de sector metaal doet met het veiligheidsverbeterprogramma 5xbeter. Naast de bouwsector vallen er ook in de transportsector veel dodelijke slachtoffers.