Laser Event 2018 maakt genomineerden award bekend

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Universiteit Twente organiseert samen met het LAC en het Mikrocentrum en met ondersteuning van TeqNow op 17 april het Laser Event 2018 in Enschede. Onlangs zijn ook de genomineerden voor de vierde Laser Innovation Award bekend gemaakt.

De genomineerden zijn AWL GeoEditor, dat is een smart applicatie die AWL ontwikkeld heeft om eenvoudig robots te kunnen programmeren voor het laserlassen van complexe vormen. Intermeco is genomineerd met de Viking Sapphire, een lasergelaste schaats voor het topsegment in de schaatswereld. Reith is voorgedragen voor de award door gebruik te maken van een combinatie van een ultra korte puls laser, trepaneer optiek en een vijfassige machine waardoor unieke mogelijkheden ontstaan om producten met een onderscheidend karakter te produceren. Tot slot is LightMotif genominered voor het met de laser microstructureren van 3D-gekromde oppervlakken.

Lezingen

De ontwikkelingen in de lasertechnologie bieden de maakindustrie nieuwe kansen voor productontwikkeling en verbetering van de productieperformance. Voorwaarde is wel dat ontwikkelaars en constructeurs de mogelijkheden van lasertechnologie kennen en hun ontwerp daarop afstemmen. Sprekers uit de praktijk en de onderzoekswereld praktische tip hoe dit te bereiken en gaan in op automatisering, techniek en design.

Automatisering

Automatisering maakt het mogelijk behoorlijke efficiëntie slagen te maken. Piet Mosterd van AWL vertelt over automatiseringsconcepten voor de toepassing van laserlassen. Daarnaast vertelt Janwillem Verschuuren, directeur bij De Cromvoirtse over een automatisch uitruimsysteem.

Techniek

Ook qua techniek staan de ontwikkelingen rondom laser niet stil. Armand Pruijmboom, general manager bij Philips Photonic Systems vertelt over een nieuw type hoogvermogen Lasersysteem voor verhitting in industriële processen. Dr.-Ing. Arnold Gillner, managing director Light and Surfaces van het Fraunhofer-Institut für Lasertechnik ILT informeert over de wereld van de high power precision laser machining van metalen.

Design

Jarno Messing, Engineer van het Laser Applicatie Centrum (LAC) beantwoord de vraag of het haalbaar is zonder aanpassing het ontwerp kan worden omgezet naar laserlassen. Hij vertelt over hoe belangrijk Design for laser is, wat er bij komt kijken en waar je vooral rekening mee moet houden.

Laser Innovation Award

Tijdens het Laser Event 2018 wordt voor de vierde keer de Laser Innovation Award uitgereikt, dé onderscheiding voor de meest innovatieve en economisch succesvolle toepassing van lasertechnologie.

De genomineerden AWL, Intermeco, Reith en LightMotif worden beoordeeld door een vakjury, die bestaat uit: Johan Meijer van de Universiteit Twente, Toon van Steensel van Apex en Auke Sjoerd Tolsma van het Regiobestuur Metaalunie. De prijs wordt uitgereikt door Fried Kaanen, Voorzitter van LAC. Na het horen van de pitches van deze vier bedrijven bepaald de vakjury welke innovatie tijdens het Laser Event op 17 april de award ontvangt.

Apex Europe uit Hapert won Laserinnovatieprijs in 2014. Apex Group of Companies produceert inkt-doseerwalsen voor de (flexo-)grafische industrie. Apex ontwikkelde de lasertechniek Genetic Transfer Technology (GTT) waarbij met een constant beam een slalom patroon wordt gegraveerd in de keramische laag van een rasterwals.
‘Dankzij lasertechniek zijn we uitgegroeid tot het bedrijf dat we nu zijn’, aldus Martien Hendriks. ‘GTT heeft Apex veel werkgelegenheid opgeleverd en de exportmarkt is voor ons gigantisch toegenomen.’ En juist dat waren voor de jury doorslaggevende factoren. De Laserinnovatieprijs is namelijk in het leven geroepen om bedrijven die aantoonbaar succes behalen met lasertechniek in het zonnetje te zetten. Tevens is de prijs een stimulans voor de andere bedrijven om ook lasertechniek met succes te gaan inzetten.

Klik hier voor lezingenprogramma, overige informatie en aanmelden


LaserEvent 2018 – logo.png