Bedrijven Delta regio willen 90 procent CO2-reductie in 2050

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Elf multinationale ondernemingen in de regio Zuid-West Nederland en Oost-Vlaanderen gaan gezamenlijk werken aan de in Parijs gestelde doelen van 80 tot 95 procent CO2-reductie in 2050. Daarnaast willen zij een substantiële bijdrage leveren aan het aankomende Klimaatakkoord. Dit doen zij via het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Smart Delta Resources (SDR). Eén van de acht concrete projecten is ‘Steel to chemicals’, waarbij restgassen van de staalindustrie worden omgezet in synthesegas.

Onderzoeksbureau CE Delft heeft samen met de bedrijven een routekaart ontwikkeld met maatregelen die vanaf 2018 nodig zijn om de doelen te bereiken. De maatregelen zijn opgenomen in de ‘Roadmap towards a climate neutral industry in the Delta region’. De roadmap is afgelopen dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer en de algemeen afgevaardigde van de Vlaamse regering in Nederland.

  

Prioriteiten

In de roadmap worden drie prioriteiten genoemd: elektriciteit en waterstof, circulaire grondstoffen en CO2-opslag en gebruik (CCS en CCU). Deze zijn vervolgens vertaald in acht concrete projecten. Bij uitvoering ervan kan dit leiden tot het beoogde effect van CO2-reductie tot 90 procent in 2050. Het gaat onder meer om het project ‘Steel to chemicals’, waarbij restgassen van de staal- en chemische industrie worden omgezet in synthesegas en om het aanleggen van een netwerk ten behoeve van CO2-opslag.

Industrie-transitie

De SDR-regio is bij uitstek geschikt om te starten met de industrie-transitie. De SDR bedrijven liggen relatief dicht bij elkaar. Door onderlinge samenwerking kunnen zij een hogere CO2-reductie realiseren dan wanneer zij de klimaatdoelen afzonderlijk nastreven. De bij SDR aangesloten bedrijven starten nu met de uitwerking van deze projecten en hebben daarvoor budget en mankracht vrijgemaakt.