Trump en de aluminiummarkt

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De huidige ontwikkeling van de aluminiumprijs heeft weinig meer te maken met vraag en aanbod, het is vooral politiek. Je zag in het verleden wel eens dat de aluminiumprijs reageerde op protectionistische maatregelen, maar het was nooit zo heftig als nu’, concludeert Vraag & Aanbod-columnist Lambert van de Schans, projectmanager aluminium bij MCB Nederland.

Wat is er gebeurd? In 1 week is de prijs van aluminium gestegen van 1.966 naar 2.325 euro per ton, gevolgd door een forse daling. Dat had alles te maken met de importheffingen die de VS hadden ingesteld, maar de klap op de vuurpijl was de sanctie tegen de Russische aluminiumproducent Rusal en haar oprichter Oleg Deripaska. Volgens de VS had hij zich met duistere zaakjes bezig gehouden, onder andere het beïnvloeden van de verkiezingen van 2016.


Amerikaanse bedrijven mogen nu geen materiaal van Rusal meer importeren, dat geldt ook voor Amerikaanse bedrijven die in Europa zitten. Materiaal van Rusal mag zelfs niet meer naar de opslagloodsen van de LME, bijvoorbeeld die in Rotterdam. Voor leveranciers als MCB levert het erg veel werk op: je waardeert je voorraad op en vervolgens weer af. Het geeft ook onrust in de markt: er zijn klanten die wachten en er zijn er die juist nu bestellen.


Voor ons is het ook moeilijk om in te schatten wat er gaat gebeuren. Advies geven over een prijs is uitermate lastig, dat doe je nooit goed. We weten alleen of we aan de hoge of aan de lage kant zitten, maar het is niet te voorzien wat er gaat gebeuren. We kunnen niet anders dan afwachten, maar vermoedelijk is dit wel de nieuwe realiteit.

Reageren op deze column, dat kan via de redactie Vraag & Aanbod en wij geven het door aan Lambert van de Schans.


Deze column heeft eerder gestaan in de papieren editie van Vraag & Aanbod. Klik hier voor een voordelig abonnement.