De TIV Toekomstcampus neemt dit jaar in september tijdens TIV Hardenberg een prominente plaats in. Op maar liefst een oppervlakte van 350 vierkante meter presenteren zich een aantal onderwijsinstellingen en de daarmee verbonden onderzoekscentra, die zich, zoals ze hebben toegezegd bij de presentatie, als één front willen gaan presenteren aan beursbezoekers en de standhouders.
‘We zullen een blok vormen en de maakindustrie in Noord- en Oost-Nederland passende en praktische oplossingen aanbieden om daarmee de toekomst in te gaan.’ Toekomstproof dus.
Het zijn niet de eerste de besten die de toekomstcampus in gaan vullen. Hogeschool Windesheim, NHL Stenden, Saxion, GreenPAC, TechForFuture, iLab (onderdeel GreenPAC), Deltion met het CIV PCC, Drenthe College inclusief DC Tech, Composiet Fieldlab TPAC en TechniCampus.
Hbo en mbo
De toekomstcampus is een vervolg op de presentatie van drie hbo-instellingen op TIV 2017. ‘Dat was vooral gericht op het hbo-niveau. We hebben echter meer te bieden, ook het mbo-niveau is een belangrijke schakel. Vandaar dat we nu alle geledingen, zeg maar de gehele onderwijsketen willen presenteren.’
Praktisch van opzet
Wat kunnen de bezoekers en standhouders verwachten. ‘Allereerst zullen we de campus heel praktisch gaan inrichten. We tonen innovatieve oplossingen en de realisatie hiervan. We laten bedrijven zien waar we toe in staat zijn en waarmee we ze kunnen ondersteunen. Concreet en direct toe te passen in de praktijk.’ Bedrijven verbinden en de innovaties stimuleren is een issue dat ook zeker aan bod komt tijdens de driedaagse beurs in Hardenberg. ‘Hierbij is samenwerking tussen alle geledingen onontbeerlijk, de onderwijsketen, de praktijk en de industrie’. ‘We streven er naar om ons zelf, maar ook als collectief, goed neer te zetten in de maakindustrie en uiteindelijk tot successen komen. Daar ligt de kracht’, vindt Rob Voncken, directeur Green PAC, waarbij PAC staat voor Polymer Application Centre.
Alexander Jansen (TechForFuture) stelt dat het gaat om het leggen van verbindingen tussen het onderzoek aan de hogeschool en de implementatie van de resultaten in en naar de industrie. ‘Praktisch en toepasbaar. We hebben veertien lectoraten binnen de hightech industrie. Er lopen derhalve veel projecten op hightech vlak, maar ook met betrekking tot systemen en nieuwe materials. De uitrol naar de praktijk is essentieel voor tal van innovatieve toepassingen in de toekomst.’
Verbinding leggen
DCTech richt zich vooral op duurzame ontwikkelingen en toepassingen. ‘Dat geldt ook voor studenten, ook zij worden met een duurzame visie opgeleid’. Binnen DCTech zijn veel praktische voorbeelden van duurzaamheid. ‘Zo hebben we een duurzame douche ontwikkeld, deze bespaart 90 procent in vergelijking met de traditionele douche, en maken we uit PET flessen weer tegels’, aldus Henk Lukken. Geert Heideman van Windesheim, betrokken bij het Lectoraat Kunststoftechnologie, benadrukt. ‘We staan op de toekomstcampus met alle partijen bij elkaar, innovatie is een proces van gezamenlijkheid en moet in de keten bezien worden. Het open staan voor samenwerking en het leggen van de juiste verbindingen is belangrijk voor de toekomst van de maakindustrie.’
Bij alle aanwezigen tijdens de lunchbijeenkomst op woensdag 16 mei bij Hogeschool Windesheim in Zwolle is het streven er in ieder geval op gericht om tijdens TIV alle geïnteresseerde ondernemers te laten zien welke mogelijkheden er liggen, welke toepassingen er al zijn en hoe deze zijn te implementeren in de dagelijkse productieprocessen. De verwachting is dan ook dat er vele gesprekken zullen plaatsvinden en dat er daadwerkelijk nieuwe verbindingen worden gelegd tussen onderwijs, onderzoekscentra en ondernemers.
TIV Hardenberg 2018
TIV is op 18, 19 en 20 september 2018 het centrum voor de slimme maakindustrie. Het aantal inschrijvingen ligt nu op 140 exposanten. ‘We lopen hiermee voor op de editie van 2017. Om het beursconcept beter tot haar recht te laten komen, gebruiken we vanaf dit jaar de hallen 2 tot en met 5 in Evenementenhal Hardenberg. We zien dat er echt behoefte is om de regio op de kaart te zetten en we met TIV de rol van verbinder van de gehele keten van de maakindustrie oppakken. Er is een duidelijke driehoek tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid’, laten de organisatoren van TIV Gert-Jan en Fleur Bake weten.
www.nhlstenden.com
www.technicampus.nl
www.windesheim.nl
www.deltion.nl
www.greenpac.eu/nl
www.greenpac.eu/nl/ilab
www.tiv-hardenberg.nl