Studenten vallen in de prijzen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De ideeën van aWeare, Ratio en Team T.E.S.T. zijn de grootste winnaars van de finale van de TU/e Contest. Deze innovatiewedstrijd voor studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werd voor de vierde keer georganiseerd.

Het is een samenwerking tussen de TU/e en 35 toonaangevende bedrijven en organisaties uit de Brainportregio. Met de TU/e Contest willen deze partijen studenten uitdagen om hun innovatieve idee of prototype door te ontwikkelen tot een verkoopbaar product. De winnaar van het beste idee – met een geldprijs van 4.000 euro en een werkplek in TU/e innovation Space – werd aWeare, een project waarbij navigatie voor slechtzienden wordt toegepast in wearables, zoals een rugzak. De prijs is bedoeld om het idee door te ontwikkelen.

Biosensor voor antibiotica

De prijs voor beste prototype ging naar Ratio, software om de honderden verschillende ontwerpen van complexe systemen, zoals van vliegtuigen, MRI-scanners of bruggen, goed op elkaar af te stemmen. Ratio wint een geldprijs van 5.000 euro inclusief werkplek in TU/e innovation Space. Team T.E.S.T. won in de categorie studententeams met hun biosensor voor antibiotica die patiënten thuis kunnen gebruiken. Daarnaast won studententeam iGem 2018 (international Genetically Engineered Machine) de publieksprijs op basis van stemmen. Het team focust op een eiwit dat functioneert als een anker voor genetisch gemanipuleerde bacteriën. De tweede publieksprijs (combinatie van ‘beste idee’ en ‘beste prototype’) ging naar Maps Untold, een nieuw webplatform om toeristen met elkaar te verbinden met lokale reisadviezen. 

  

Selectieprocedure

In totaal zijn er 120 projecten door zo’n 350 studenten ingediend. Hiervan zijn 72 projecten doorgegaan naar de eerste ronde. Op basis van een selectieprocedure door businessplannen, speeddates en de getoonde motivatie is een selectie van de top 20 gemaakt die tijdens de finale werden beoordeeld in de drie categorieën: ‘beste idee’, ‘beste prototype’ en ‘studententeams’.