Er dreigen stakingen in de metaalsector. In een ultieme poging om eruit te komen met de werkgevers, legden de bonden een eindbod neer dat dinsdag 5 juni om 15.00 uur verliep. FME reageerde daarop met een, volgens de bonden, ‘schandalig loonbod’.
‘We gaan nu onze leden raadplegen en dan volgt er eind deze week of begin volgende week een ultimatum’, zegt FNV-bestuurder Petra Bolster. Naast het ‘schandalige loonbod’ was er ook een voorstel van FME om hoger en lager personeel anders te behandelen.
Er werken 150.000 mensen in de sector, met grote bedrijven als VDL Groep, DAF, Scania, Fokker en Royal IHC. De cao Metalektro is de grootste in deze sector en wordt gezien als een proefgeval voor de bereidheid van bedrijven om werknemers in de hoogconjunctuur een groter deel van de koek te gunnen. Nu personeel schaarser wordt en de winsten stijgen, hadden de bonden gerekend op een soepelere houding, erkent Bolster. ‘Het geld klotst tegen de plinten en volgens sommigen zelfs tegen de lambriseringen.’
FME spreekt zelf van een ‘stevig loonbod’. ‘De komende 33 maanden gaan de lonen dus in dit voorstel met 6,9% omhoog’, merkt FME op. De werkgevers streven naar een nieuwe cao met een lange looptijd van 1 juni 2018 tot 1 maart 2021 (33 maanden). Dat zou rust geven in de sector en gelegenheid om te focussen op ontwikkelingen die van belang zijn voor de toekomst. De onderhandelaars van FME melden dat hun voorstel uiteraard nog niet definitief is. Ze hebben de vakbonden uitgenodigd voor een constructief overleg in vervolg op het voorstel. De bonden zijn echter witheet.
Onderhandelaar Loes Bezemer-Videler van CNV Vakmensen is teleurgesteld. ‘Omdat we van mening zijn dat het economisch klimaat ruimte biedt voor het verder aantrekkelijk maken van de sector metalektro; in geld én carrièrekansen. Daarbij telt dat werknemers zelf de regie kunnen hebben en houden over hun loopbaan. Werkgevers willen echt helemaal niks en verschuilen zich achter Brexit en andere zaken. Ze willen moderne en passende arbeidsvoorwaarden blijkbaar op straat uitvechten. Bizar, de sector schreeuwt om gekwalificeerd personeel. Werkgevers negeren dit, want ze komen voornamelijk met verslechteringen.’