De verwachting is dat de komende maanden de staalprijs stabiel tot licht stijgend zal zijn. Op het moment van dit bericht heeft ArcelorMittal nieuwe staalprijzen gepubliceerd hetgeen neerkomt op een verhoging met 20 euro per ton ten opzichte van de actuele marktprijzen.
De mate en reikwijdte van de verwachte aanvullende importheffingen zullen vermoedelijk mede bepalend zijn voor de prijsontwikkelingen in de tweede helft van 2018. Dit schrijft Lex Coenen van Noviostaal in zijn Het Staaaljournaal van 13 juli 2018.
China + VS
De steeds harder wordende discussie over importheffingen tussen de VS en China beginnen in het Aziatische land zelf al de nodige problemen op te roepen. Juist terwijl China in de eerste 5 maanden van 2018 meer staal (+6,2%) produceerde dan dezelfde periode in 2017 nam de export met ca. 16 procent af.
Maar doordat de VS nog meer aanvullende importheffingen heeft ingevoerd zal die uitvoer waarschijnlijk nog verder gaan dalen. Dit terwijl de binnenlandse afzet afneemt vanwege klimatologische omstandigheden. De hoge temperaturen en het erg regenachtige weer hindert allerhande bouw- en constructiewerkzaamheden, waardoor de behoefte aan staal ook onder druk is komen te staan. Als gevolg daarvan zijn op landelijk niveau de voorraden opgelopen tot ca. 11 miljoen ton waar normaal minder dan 10 miljoen gebruikelijk is.
Insiders verwachten dan ook, dat de binnenlandse staalprijzen gedurende de zomermaanden ondanks oplopende prijzen voor het basismateriaal zwak zullen blijven. De grote vraag is nu waar China het overschot tussen staalproductie en binnenlandse staalconsumptie kwijt zal raken. Want weliswaar is het land, naar het zegt, de staalproductiecapaciteit aan het afbouwen, maar is die capaciteit nog steeds veel groter dan het eigen staalverbruik.
In de periode januari tot en met juni 2018 is de hoeveelheid geïmporteerd staal in de VS in vergelijking met dezelfde periode in 2017 gedaald met 6,6 procent. Zuid-Korea was in die periode met 1,7 miljoen ton de grootste exporteur naar de VS, wat echter een daling van ca. 10 procent betekent. Dit kan mede verklaren, waarom de binnenlandse staalprijzen in de VS op het hoogste niveau zijn sinds de crisis in 2008.
Europa
In Europa is het wachten op nieuwe importheffingen, die de EU van plan is in te voeren ter bescherming van de Europese staalindustrie, die naar verluidt in week 29 zullen worden gepubliceerd.
De meningen over deze heffingen binnen de staalwereld zijn wel erg verdeeld. Staalfabrikanten die zelf staal produceren dat wil zeggen koken, gieten en walsen, zijn voorstander ervan. Echter walserijen, die zelf geen staal maken, maar alleen walsen en dus zelf plakken resp. knuppels moeten toe kopen, zien hun omzetmogelijkheden sterk beperkt worden, omdat hun inkoopprijzen fors dreigen te gaan worden en dus zijn zij faliekant tegen deze nieuwe heffingen.
Los van deze onenigheid bestaat ook de vrees dat de staalmakers de nieuwe heffingen zullen gebruiken om hun tarieven aan te passen. Op het moment dat we dit bericht schrijven heeft ArcelorMittal al nieuwe prijzen gepubliceerd. Per saldo komt dit neer op een verhoging met 20 euro per ton ten opzichte van de actuele marktprijzen. Bij ons is op dit moment nog niet bekend wat andere fabrieken zullen gaan doen. Wel is het zo dat de meeste staalproducenten goed gevulde orderboeken hebben. Sommige fabrieken beweren zelfs levertijden tot in november te hebben. Is dat inderdaad zo dan staan ze sterk bij de onderhandelingen voor nieuwe bestellingen.
De voorraden bij de grote staalafnemers waren in april nog hoog, maar zijn in de loop van het kwartaal behoorlijk gedaald als gevolg van een afwachtende houding bij het aangaan van nieuwe contracten. Toch zullen ook zij de voorraden weer moeten gaan aanvullen en kunnen zij juist in verband met die oplopende levertijden niet te lang wachten met het plaatsen van nieuwe opdrachten. Aangezien er relatief weinig importmateriaal wordt aangeboden zal er meer bij de Europese fabrieken gekocht gaan worden. Ons vermoeden is dan ook dat de komende maanden het prijsniveau stabiel tot licht stijgend zal zijn. De mate en reikwijdte van de verwachte aanvullende importheffingen zullen vermoedelijk mede bepalend zijn voor de prijsontwikkelingen in de tweede helft van 2018.
Noviostaal geeft per 13 juli 2018 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
- Warmgewalste coils: 555 – 570
- Koudgewalste coils: 630 – 645
- Sendzimir verz. coils: 675 – 690
- Kwartoplaat: 615 – 625
In juli 2018 zijn de prijzen verder gedaald voor alle soorten coils, maar voor kwartoplaat zijn de prijzen weer gestegenen vergeleken met de staalprijzen van juni 2018.